Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 face book twitter you tube

Κοτόπουλο στη γάστρα με πορτοκάλι και μπαχαρικά

Κοτόπουλο στη γάστρα με πορτοκάλι και μπαχαρικά

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κοτόπουλο ολόκληρο (περίπου 2 κιλά)

1 πορτοκάλι «μέρλιν» μεγάλο

½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο

½ κουτ. γλυκού κανέλα

1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά

1 κρεμμύδι μεγάλο

2 κουτ. σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

2 κουτ. σούπας μέλι, ζεσταμένο ελαφρά

750γρ. πατάτες μικρές, καθαρισμένες

2 καρότα, σε μπαστουνάκια

3 κουτ. σούπας σταφίδες

½ φλιτζάνι λευκό κρασί

χυμό από 1 λεμόνι

1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Πλένετε το κοτόπουλο και το σκουπίζετε καλά με χαρτί κουζίνας. Με τα δάχτυλα ξεκολλάτε λίγο την πέτσα του κοτόπουλου γύρω από το στήθος και στα πλάγια των ποδιών. Ξύνετε τη φλούδα του πορτοκαλιού σε χοντρό τρίφτη και τη ρίχνετε σε μπολ μαζί με το βούτυρο, το μπαχάρι και την κανέλα. Ανακατεύετε μέχρι να πάρετε ένα μίγμα σαν αλοιφή. Αλείφετε το μίγμα ομοιόμορφα κάτω από την πέτσα, στο στήθος και στα πόδια του κοτόπουλου. Πασπαλίζετε εσωτερικά την κοιλιά του με αλάτι και πιπέρι. Καθαρίζετε το πορτοκάλι και κόβετε το μισό σε λεπτές φέτες. Κόβετε και το μισό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και τα ανακατεύετε με το πορτοκάλι. Τα στρώνετε στον πάτο της γάστρας. Ψιλοκόβετε το υπόλοιπο πορτοκάλι και το κρεμμύδι και γεμίζετε την κοιλιά του κοτόπουλου με το μίγμα. Δένετε τα πόδια του κοτόπουλου με λίγο σπάγκο. Ανακατεύετε το μέλι με την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι και αλείφετε με το μίγμα όλο το κοτόπουλο. Τοποθετείτε το κοτόπουλο πάνω από τη στρώση με το πορτοκάλι και τα κρεμμύδια. Πασπαλίζετε τα καρότα και τις πατάτες με αλάτι και πιπέρι και τα τοποθετείτε, μαζί με τις σταφίδες, γύρω από το κοτόπουλο. Ρίχνετε το κρασί, το χυμό λεμονιού και το λάδι πάνω από τα καρότα και τις πατάτες. Σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε το κοτόπουλο στο φούρνο για περίπου 1½ ώρα μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτετε και λίγο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Πρέπει να μείνουν περίπου 2 φλιτζάνια ζωμός στο τέλος. Ενδιάμεσα αλείφετε το κοτόπουλο με τη σάλτσα του. Κόβετε το κοτόπουλο σε μερίδες και σερβίρετε στα πιάτα συνοδεύοντάς το με τις πατάτες και τα καρότα. Περιχύνετε το φαγητό με τη σάλτσα και τις σταφίδες. Αν η σάλτσα είναι πολύ αραιή, τη δένετε με λίγο αλεύρι ή κορνφλάουρ.

επιστροφή στην κορυφή

Χρησιμοποιούμε cookies για τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρουμε και την εξατομίκευση της παρουσίασης των διαφημίσεων που βλέπετε κατά τη χρήση αυτού του ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Μάθετε περισσότερα privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk