Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 face book twitter you tube

Ο μπάρμπα-Στέλιος με τα γλυκά του - Του Νίκου Αντωνόπουλου

Ο μπάρμπα-Στέλιος με τα γλυκά του - Του Νίκου Αντωνόπουλου

Έξω από το Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων επί της οδού Νόρμαν, όλοι οι μαθητές θυμούνται τον αείμνηστο πλανόδιο ζαχαροπλάστη Στέλιο Γιώτη, που μονίμως ήταν παρκαρισμένο το ειδικά διαμορφωμένο με βιτρίνα καροτσάκι του –πράγματι ένα εντυπωσιακό κινητό ζαχαροπλαστείο- γεμάτο ωραία γλυκά, φτιαγμένα με το δικό του γνήσιο μεράκι, με υλικά και συνταγές του, που σε κάθε διάλειμμα, σαν μέλισσες έπεφταν οι μαθητές να απολαύσουν τις γλυκές γεύσεις, ιδιαιτέρως οι μαθητές εκείνοι που είχαν πικραθεί από τη βαθμολογία του καθηγητή εντός της αίθουσας.

Ο μπάρμπα-Στέλιος ήταν ευγενέστατος και πάντοτε περιποιημένος με την κατάλευκη ποδιά του και το χαρακτηριστικό καπέλο του, ειδικών ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Η παρουσία του αποτελούσε ένα καθημερινό και απαραίτητο συμπλήρωμα μέσα στη μαθητική μας ζωή στο Α’ Γυμνάσιο Αρρένων…

Ακόμα νοσταλγούμε τις παραδοσιακές γλυκές γεύσεις, που απολάμβαναν σχεδόν όλοι. Βέβαια, τότε, δεν υπήρχαν τα μνημόνια, τα προαπαιτούμενα, οι θεσμοί… με τις ανεπιθύμητες σημερινές οικονομικές παρενέργειες.

Ζούσε και βασίλευε η υπερήφανοι δραχμή, που με ευλογημένο τρόπο έφθανε και περίσσευε και για το μαθητικό χαρτζιλίκι, διότι και η τρύπια δεκάρα έχαιρε σεβασμού στην τσέπη και είχε μια ικανή αγοραστική αξία για το φτωχό μαθητή. Ακόμα και στις πιο δύσκολες χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες ο πλανόδιος ζαχαροπλάστης ήταν πιστός στο πόσο του και υπομονετικά περίμενε τους βρεγμένους μαθητές. Διότι οι γεύσεις τους μαγνήτιζαν και δεν υπολόγιζαν τα δύσκολα καιρικά φαινόμενα.

Το άξιο προσοχής είναι ότι κύριοι πελάτες του μπάρμπα-Στέλιου ήταν περισσότερο οι μαθητές και λιγότερο οι καθηγητές, ίσως το σάκχαρο να τους εμπόδιζε τη γλυκιά απόλαυση, τουλάχιστον απολάμβαναν τα προκλητικά γλυκά οπτικά και άνευ οικονομικής επιβάρυνσης…

 

Λεζάντα

Στη φωτό ο αείμνηστος γυμναστής Παναγιώτης Σιγάλας εν μέσω των μαθητών. Πρώτος δεξιά κάτω ο Αντώνης Μπιρμίλης, ο Αθανάσιος Μπρούμας, ο Νίκος Μπορονικολός. Επάνω από δεξιά ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, ο αείμνηστος καθηγητής γυμναστικής Παναγιώτης Σιγαλός και ο Νίκος Κολόμβος. Μια αξέχαστη ιστορική φωτογραφία, που αποδεικνύει την αγάπη και τον σεβασμό των μαθητών προς τους καθηγητές 20 χρόνια μετά την αποφοίτηση.

 

Από την έντυπη έκδοση της «ΓΝΩΜΗΣ» και την στήλη «Η Γωνιά των Παλαιών Γυμνασίων – Αρρένων» του Νίκου Αντωνόπουλου

επιστροφή στην κορυφή