Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 face book twitter you tube

Διδάσκαλος τού Γένους-O Πατρινός Παναγιώτης Μαγκαφάς αποτίνει φόρο τιμής στον Άρχοντα Δημήτρη Φραγκόπουλο

Διδάσκαλος τού Γένους-O Πατρινός Παναγιώτης Μαγκαφάς αποτίνει φόρο τιμής στον Άρχοντα Δημήτρη Φραγκόπουλο

Η Πάτρα στηρίζει την Κωνσταντινούπολη! Η τοπική κοινωνία βλέπει το γεγονός αυτό με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση. Και είναι πράγματι ευχάριστο ότι εκλεκτά παιδιά των Πατρών στελεχώνουν την Πρωτόθρονη Εκκλησία τής Κωνσταντινουπόλεως, διατηρώντας έτσι μιαν μακρά παράδοση δεσμών των δύο πόλεων, που εγκαινίασε με την διδασκαλία και την θυσία του ο Πρωτόκλητος Ανδρέας!

 

Χαρήκαμε παλαιότερα την ανάδειξη τού Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ. Μαξίμου. Τώρα πληροφορούμεθα ότι ο μέχρι σήμερα Μέγας Αρχιδιάκονος Ανδρέας Σοφιανόπουλος θα χειροτονηθεί και θα αναλάβει Μέγας Πρωτοσύγκελλος τού Οικουμενικού Θρόνου. Και οι δύο Πατρινοί!

Αλλά και πέρα αυτών υπάρχουν αρκετά πατρινόπουλα που ζουν και δραστηριοποιούνται παρά τω Φαναρίω, είτε ως ιεροψάλτες είτε σε διάφορες άλλες θέσεις. Έτσι, με εξαίρετη χαρά επληροφορήθημεν ότι σήμερα Κυριακή 8 Οκτωβρίου, στον Πατριαρχικό Ναό χειροτονείται διάκονος ένα άλλο δικό μας παιδί, ο Πατρινός Παναγιώτης Μαγκαφάς. Η ανακοίνωση τού Πατριαρχείου έχει ως εξής:

«Ευχαρίστως ανακοινούται ότι την προσεχή Κυριακήν, 8ην τ.μ., η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προεξάρχων τής Θείας Λειτουργίας εν τω Π. Πατριαρχικώ Ναώ θα τελέση την εις Πρεσβύτερον μεν χειροτονίαν τού νέου Αρχιγραμματέως τής Αγίας και Ιεράς Συνόδου Πανοσιολ. Διακόνου κ. Ιωακείμ Μπίλλη, την εις διάκονον δε χειροτονίαν τού Ελλογ. κ. Παναγιώτου Μαγκαφά, φοιτητού Θεολογίας και Ιστορικού, μέλλοντος να διακονήση εν τοις Πατριαρχείοις... Μετά τής Α.Θ. Παναγιότητος θα συλλειτουργήσουν οι Σεβ. Μητροπολίται Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος και Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος».

Γνωστός Πατρινός ο Παναγιώτης Μαγκαφάς, με ρίζες από την Λευκάδα και την Μεσσηνία, με λαμπρές σπουδές και αξιόλογο κοινωνικό έργο, είχε χρηματίσει Πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Προαστίου Πατρών. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται ως Ιεροψάλτης στην Βασιλεύουσα και τώρα ήλθε η ώρα κατά την θέλησή του να ιερωθεί. Τού ευχόμεθα να είναι πάντα άξιος και ως κληρικός και ως πρεσβευτής τής πόλης μας στην Μητέρα Εκκλησία.

Αντί άλλων ευχών, θα αναδημοσιεύσουμε κατωτέρω το συγκινητικό κείμενο που ανήρτησε στα διαδικτυακά κοινωνικά μέσα, μετά την πρόσφατη εκδημία τού σπουδαίου πνευματικού ανθρώπου και Διευθυντού τού Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινουπόλεως Δημήτρη Φραγκόπουλου. Πέρα των άλλων, το κείμενο αυτό μαρτυρεί την βαθιά ελληνομάθεια τού νέου διακόνου Παναγιώτη Μαγκαφά:

«Το θλιβερόν άγγελμα: Σήμερα παρέδωκε εαυτόν στον Πατέρα και Δημιουργό μας ο εν Γένει Μέγας Δημήτριος Φραγκόπουλος...

Κατέρρευσεν η ευσκιόφυλλος δρυς. Παρήλθεν ο ηρακλείδης τού Ρωμαίικου θυρεού. Απέσβετο ο πάλαι πυρφόρος και νυν ασθενής, πλην έτι φωταυγής, λύχνος τού φωτός τού επιμόνως φέγγοντος επί των επάλξεων. Παρήλθεν το ζων υπόδειγμα. Διέδραμεν ο μέντωρ τής νεολαίας. Καταλείπει τα εγκόσμια η συνέχεια τού Βυζαντίου.

Απορφανίζεται νυν η δραξ των ολίγων και πολλών, των μικρών και μεγάλων, των ασθενών και ισχυρών.

Θρηνησάτω νυν η Πόλις και τα Πέραν τής Πόλεως. Συν δε Ευρώπη θρηνησάτω και η Ασία και αι νήσοι αι υπερήφανοι γενέθλιοι. Θρηνησάτωσαν οι των Ελλαδιτών εχέφρονες. Θρηνησάτωσαν οι των Πολιτών πολλαπλώς ευεργετηθέντες. Θρηνησάτω η Εκκλησία ότι τέκνου πιστοτάτου απολείπεται. Θρηνησάτω τα Γράμματα ότι φιλολόγου εγκρατούς αποστερούνται. Θρηνησάτω έτι η των ελληνιστών χορεία ότι οσονούπω θάπτεται εις έτι των θαυμασίων χειριστών τής ελληνίδος γλώσσης εν βαρβαροφθογγούση σήμερον Πόλει...

Και όμως, σύμφωνος προς το Ορθόδοξον ημών φρόνημα ας είναι και η ψυχική ημών διάθεσις. Διότι, μη διαλαθέτω ότι σήμερον άδουσι τα ουράνια. Χαίρει τα επέκεινα. Πανηγυρίζει τα εν Παρνασσώ και Αρκαδία! Σήμερον αι χορείαι τών Αγγέλων αισθάνονται πλήρεις. Σήμερον οι τού πνεύματος πάλαι θεραπευταί έσχον και πάλιν πολύτιμον σύντροφον, ομότιμον εν ζητήσεσι και διαλόγοις. Σήμερον οι τού Γένους Λογάδες χαίρουσι και σεμνύνονται διά τον νέηλυ αδελφόν και τού Γένους λαμπρόν και αφωσιωμένον υπηρέτην! Σήμερον ο κλεινός Ευσέβιος Καισαρείας και ο Μέγας Φώτιος, σήμερον ο Αρέθας ο Πατρεύς και ο Θεόδωρος ο Στουδίτης και Μάξιμος ο Πλανούδης και Δημήτριος Κυδώνης και Γεννάδιος ο Σχολάριος, άμα δε και Κύριλλος Λούκαρις και Γρηγόριος Ε΄ και Μανουήλ Γεδεών και πλήθος άλλων ομοτραπέζων αδημονούσι εναγκαλίσαι τέκνον και ομογάλακτον αδελφόν και διάδοχον επάξιον εν καιροίς δυσχειμέροις...

Αιωνία σου η μνήμη, διδάσκαλε κλεινέ! Καλή Ανάπαυση! Καλή αντάμωση...».

επιστροφή στην κορυφή