Δευτέρα 27 Μαΐου 2019 face book twitter you tube

Υγεία:Νόσος των Λεγεωνάριων-Μάστιγα των air condition-Του Ιωάννη Γαλαριώτη

ΤΟΥ  ΙΩΑΝΝΗ   ΚΩΝ  ΓΑΛΑΡΙΩΤΗ   

Πνευμονολόγου

Οξεία  λοίμωξη που προκαλείται από το βακτηρίδιο  Legionella  Pneumophila, αερόβιο αρνητικό κατά gram πολύ επικίνδυνο και είναι  της οικογενείας LEGIONELLA.

Το βακτηρίδιο υπάρχει στο νερό και το έδαφος.

Προκαλεί   μια σοβαρή μορφή πνευμονίας, η οποία δεν είναι μεταδοτική από άτομο σε άτομο.

Η έγκαιρη διάγνωση, η συγκεκριμένη άμεση θεραπευτική αγωγή [φάρμακα –χρόνος] μειώνει σημαντική την θνητότητα.

ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Το  Ιούλιο το 1976 στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανής λεγεώνας στη Φιλαδέλφια  των ΗΠΑ  προσβλήθηκαν 600 άτομα  που συμμετείχαν από αγνώστου αιτιολογίας νόσο στη οποία δόθηκε  η επωνυμία νόσος των Λεγεωναρίων.

Βακτηρίδιο Λεγιονέλλα

Υπάρχουν  40 περίπου είδη  Λεγιονέλλας  και τα περισσότερα προκαλούν νόσο στον άνθρωπο, το είδος Λεγιονέλλα ευθύνεται  για το 90% των λοιμώξεων στο άνθρωπο.

Ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του βακτηριδίου είναι κυρίως το υδάτινο.

Η ανθεκτικότητα είναι τέτοια που μπορεί να παραμείνει σε ληθαργική μορφή  στο κρύο νερό  και να πολλαπλασιάζεται όταν ανέλθει η θερμοκρασία σε 20-45 βαθμούς κελσίου [ζώνη ανάπτυξης].

Μετάδοση

Η μετάδοση της νόσου γίνεται  κυρίως αερογενώς με την εισπνοή λεπτότατων μολυσμένων  σταγονιδίων υπό μορφή αερολύματος  ή από καταιονισμό του νερού [Ντούς, Τζακούζι, SPA].

Υπάρχουν δύο μορφές

1) Νόσος των Λεγεωνάριων ο Χρόνος επώασης είναι  2-10 ημέρες. Έχει θνητότητα 15% στους υγιείς ενήλικες και σε ενδονοσοκομειακούς ασθενείς φθάνει το 40%.

2) Πυρετός Pontiac ήπια νόσος Συμπτωματολογία Γρίπης χρόνος επώασης 48-72 ώρες. 

Χαρακτηριστικά

Το βακτήριο της Legionellas παρουσιάζει  περίεργες και πολλαπλές στρατηγικές επιβίωσης.

Αναπτύσσεται στο νερό, πολλαπλασιάζεται στις 20-45 βαθμούς. Δεν επιβιώνει σε θερμοκρασία άνω των 60 βαθμών κελσίου.

Παράγοντες κινδύνου στη Ελλάδα είναι η υψηλή θερμοκρασία , η ευρεία χρήσης υδροψυκτικών και κλιματιστικών συσκευών, τα μεγάλα διαστήματα υπολειτουργίας των Ξενοδοχειακών μονάδων   

Αναπτύσσεται στο νερό Λιμνών, Ποταμών, Ακτών και στο καθαρό νερό. Ιδανικός τρόπος ανάπτυξης  αποτελεί το δίκτυο διακίνησης ζεστού νερού σε ένα κτήριο. Τα συστατικά του νερού, οργανικές και ανόργανες ουσίες ,μικροοργανισμοί δημιουργούν αποικίες στη εσωτερική επιφάνεια των σωληνώσεων που έρχονται σε επαφή με το νερό. Το πλήθος των αποικιών αυξάνεται  και σχηματίζεται η βιομεμβράνη  η οποία είναι μόνιμη πηγή μόλυνσης του δικτύου ύδρευσης ενός κτιρίου  και ελευθερώνει  πολλούς μικροοργανισμούς  στον πόσιμο νερό. Οι υδραυλικές εγκαταστάσεις  που είναι  εκτεθειμένες στο καλοκαιρινό ήλιο αποτελούν ιδανικό βιότοπο για το βακτήριο.

Εκτός της θερμοκρασίας για την ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό της Λεγεωνέλας  είναι η παρουσία τροφής όπως αμοιβάδες ,βακτήρια κλπ.

Επιβάλλονται

A) Μέτρα προστασίας που είναι:

- Θερμικό shoch στους 70-80 βαθμούς κελσίου- Διατήρηση και παροχή ζεστού νερού 50-60  βαθμούς. Διατήρηση κρύου νερού στο δίκτυο κάτω από 20 βαθμούς κελσίου.

-Υπερχλωρίωση

-Χλωρίωση

Β) Προληπτικό πρόγραμμα από εξειδικευμένο προσωπικό για έλεγχο και συντήρηση  των εγκαταστάσεων.

Διάγνωση: Η υψηλή κλινική υποψία, το ιστορικό, η συμπτωματολογία , η ακτινολογική εικόνα η  εργαστηριακή εικόνα, [ανιχνεύεται στα ούρα το αντιγόνο της LEGIONELLA  από το πρώτο 24ωρο καλλιέργεια του βακτηριδίου  σε ειδικό θρεπτικό υλικό] συμβάλουν στην έγκαιρη διάγνωση.

Συμπτώματα: Υψηλός πυρετός με ρίγη, βήχας ξηρός, μυαλγίες και αιμόπτυση,

Ακτινολογική εικόνα: Αρχικά ετερόπλευρη πνευμονική διήθηση που εντοπίζεται στη περιφέρεια ή στο κέντρο με συνεχή επέκταση σε λοβώδη και πολυλοβώδη πύκνωση.

Συμπέρασμα: Η  έγκαιρη διάγνωση και  η συγκεκριμένη θεραπεία σε φάρμακα  και χρόνο  συμβάλουν αποτελεσματικά στην μείωση της θνητότητας  

Τα μέτρα προστασίας και το προληπτικό πρόγραμμα  ελέγχου  από εξειδικευμένο  προσωπικό  παίζουν σπουδαίο και σημαντικό  ρόλο. 

επιστροφή στην κορυφή

Χρησιμοποιούμε cookies για τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρουμε και την εξατομίκευση της παρουσίασης των διαφημίσεων που βλέπετε κατά τη χρήση αυτού του ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Μάθετε περισσότερα privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk