Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019 face book twitter you tube

Συνταγές: Λαχανοντολμάδες ορφανοί με σταφίδες και κουκουνάρι

 

           

Υλικά (για 4 άτομα)

1 λάχανο μεγάλο (όχι πολύ σφιχτό)

Για τη γέμιση

½ φλιτζάνι σταφίδες

½ φλιτζάνι κουκουνάρι

½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

3 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

1/4 κουτ. γλυκού κανέλα

1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο

1½ φλιτζάνι ρύζι τύπου Καρολίνα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

1 καρότο μικρό, χοντροτριμμένο

χυμό από 1 λεμόνι

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα

χυμό από ½ λεμόνι + 2 κουτ. σούπας νερό

1½ κουτ. σούπας κορνφλάουρ

1 πρέζα πάπρικα

Εκτέλεση:

Αφαιρείτε το κοτσάνι του λάχανου και ζεματάτε ολόκληρο το λάχανο σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό. Καθώς βράζει και ανοίγουν τα πρώτα φύλλα τα αφαιρείτε και τα τοποθετείτε σε στραγγιστήρι. Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα. Κόβετε τα κοτσάνια και τα στρώνετε στον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας. Σε ξεχωριστό σκεύος σοτάρετε στο μισό λάδι το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και προσθέτετε το ρύζι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το καρότο, το μαϊντανό και τον άνηθο. Όταν μαραθούν, προσθέτετε το κουκουνάρι, τις σταφίδες, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνετε μισό φλιτζάνι νερό και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να πιει το νερό. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Παίρνετε ένα-ένα τα φύλλα και βάζετε στην κάτω άκρη τους από μία κουταλιά γέμιση. Φέρνετε τα πλαϊνά αριστερά και δεξιά πάνω από τη γέμιση και τυλίγετε σε ρολά, όχι πολύ σφιχτά. Στρώνετε στην κατσαρόλα σε σειρές πάνω από τα κοτσάνια και το ένα κοντά στο άλλο για να μην ανοίξουν, περιχύνοντας με το λεμόνι και λάδι. Σκεπάζετε με ένα πιάτο για να τα συγκρατεί και ρίχνετε από πάνω νερό μέχρι να καλυφθεί το πιάτο. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 40 λεπτά, προσθέτοντας λίγο νερό ενδιάμεσα αν χρειαστεί, για να μείνει ένα φλιτζάνι ζωμός στο τέλος. Αφαιρείτε το πιάτο. Διαλύετε το κορνφλάουρ στο χυμό λεμονιού και το νερό και περιχύνετε τους ντολμάδες. Κουνάτε την κατσαρόλα γύρω-γύρω για να πάει η σάλτσα παντού. Βάζετε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά για να πάρει μια βράση και να δέσει η σάλτσα. Σερβίρετε σε πιατέλα, περιχύνετε με τη σάλτσα και πασπαλίζετε με λίγη πάπρικα.

επιστροφή στην κορυφή

Χρησιμοποιούμε cookies για τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρουμε και την εξατομίκευση της παρουσίασης των διαφημίσεων που βλέπετε κατά τη χρήση αυτού του ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Μάθετε περισσότερα privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk