Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 face book twitter you tube

Οικονομία

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,83% και ένα δισ. νέοι φόροι στον προϋπολογισμό του 2018

Νέους φόρους, ύψους ενός δισ. ευρώ (παραπάνω και από τα 900 εκατ. που προέβλεπε το... mail Χαρδούβελη) για το 2018 και ρυθμούς ανάπτυξης 2,5% προβλέπει σαν βάση ο νέος κρατικός προϋπολογισμός, που κατατέθηκε την Τρίτη το απόγευμα στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Περισσότερα

Στα 9.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα το πρώτο «σκαλοπάτι» για το κοινωνικό μέρισμα

Στα 9.000 ευρώ ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος τέθηκε το πρώτο σκαλοπάτι για τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος. 


Παράλληλα ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων πολύτεκνες οικογένειες ενδέχεται να περιλαμβάνονται στον κατάλογο των δικαιούχων, εφόσον συντρέχουν και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις, υπό την προϋπόθεση ότι το ετήσιο εισόδημά τους  δεν ξεπερνά τα 27.000 ευρώ. 

 

Το όριο ακίνητης περιουσίας ορίζεται στα 120.000 ευρώ, με προσαύξηση 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ. Επίσης, ως ευάλωτο νοικοκυριό νοείται το σύνολο των προσώπων που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων ατόμων. 
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσαν στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Εύη Αχτσιόγλου, προβλέπεται πως:

Για την καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης, το εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει:
- το ποσό των 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος

- το ποσό των 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
- 15.750 ευρώ για οικογένειες με ένα τέκνο
- 18.000 ευρώ για νοικοκυριά με 3 ενήλικα μέλη ή οικογένειες με 2 τέκνα
- 20.250 για νοικοκυριά με 3 ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή οικογένειες με 3 παιδιά
- 22.550 για νοικοκυριά με 4 ενήλικα μέλη ή οικογένειες με 4 παιδιά
- 27.000 για νοικοκυριά με 5 ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή οικογένειες με 6 ή και περισσότερα παιδιά.

Αναφορικά με την ακίνητη περιουσία αναφέρεται πως «η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα μέχρι 31.10.2017 πράξη προσδιορισμού φόρου δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ γα κάθε πρόσθετο μέλος και εως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Για την κινητή περιουσία αναφέρεται «το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χωρας ή του εξωτερικού, ή/και η τρέχουσα αξία των μετοχών, ομολόγων κλπ οπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος πολλαπλασιαζόμενο για κάθε πρόσθετο μέλος κατά τον τρόπο που θα προσδιοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα εσωτερικού και εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2016 δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από τον κατώτερο μαθηματικό τύπο:

Ετήσιος τόκος= 9.000 ευρώ χ κλίμακα ισοδυναμίας νοικοκυριού Χ μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2016/100

Εξαιρούνται από τη χορήγηση του κοινωνικού εισοδήματος νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:

-          Εμπίπτουν στις διατάξεις φόρου πολυτελείας

-          Δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής

-          Δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία

-          Για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό

Ο δικαιούχος του μερίσματος πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελληνική επικράτεια για τα τελευταία 5 έτη, να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μια φορά σε οποιοδήποτε φορέα ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μήνα μέχρι και 31.10.2017 όπως αυτό προκύπτει από το μητρώο Αμεσα Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων του ΕΦΚΑ

Δείτε το κείμενο με τις νομοθετικές βελτιώσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση

 

πηγή: protothema

Περισσότερα

Στις 18 Δεκεμβρίου ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων-Νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση ίδρυσης και λειτουργίας τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες  για το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης, ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρουσιάστηκαν κατά την εκδήλωση της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων  και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του 20ου  Forum Ανάπτυξης – Money Show Πάτρας 2017. Το πρόγραμμα προκηρύχθηκε προ ημερών και η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά στις 18 Δεκεμβρίου.

Περισσότερα

ΠΟΜΙΔΑ: Δραστήρια Ένωση

Με ιδιαίτερη χαρά βρέθηκε για μια ακόμη φορά στην Πάτρα ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, ο οποίος αναγνώρισε το σημαντικό αγώνα που δίνουν τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαΐας για τα δικαιώματα των ιδιοκτητών ακινήτων.

Περισσότερα