Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020 face book twitter you tube

Εύκολο νηστίσιμο κριθαρότο με χταπόδι

Εύκολο νηστίσιμο κριθαρότο με χταπόδι

   

Υλικά (για 4 άτομα)

1 νεροπότηρο τραχανά ξινό

150γρ. φέτα

1½ λίτρο ζωμό από κοτόπουλο

3 φέτες μπέικον

1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά

1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

χυμό από 1 λεμόνι

1 φλιτζανάκι του καφέ κρέμα γάλακτος

αλάτι, πιπέρι 1½ κιλό χταπόδι

240ml ούζο

3 φύλλα δάφνης

1 κουτ. γλυκού κόκκους πιπεριού

3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο +80ml

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1 μεσαίο φινόκιο, ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας

1 πακέτο κριθαράκι

4-6 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή νερό

ξύσμα από 1 λεμόνι

½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβετε την κουκούλα (κεφάλι) από το χταπόδι, τη χωρίζετε από τα πλοκάμια και την καθαρίζετε από τα εντόσθια. Κόβετε και αφαιρείτε το «δόντι», το σκληρό σημείο στη συμβολή των πλοκαμιών. Πλένετε το χταπόδι με νερό, φροντίζοντας να ξεπλύνετε πολύ καλά τις βεντούζες του. Για να το καθαρίσετε καλά το τρίβετε για 3 λεπτά σε σουρωτήρι. Ρίχνετε το χταπόδι σε μεγάλη κατσαρόλα εκτός φωτιάς, μαζί με 120ml ούζο, τα φύλλα δάφνης και τους κόκκους πιπεριού. Μαγεύετε σε μέτρια θερμοκρασία και μόλις αρχίσει να βγάζει τα υγρά του, σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 30 περίπου λεπτά ή μέχρι ένα μαχαίρι να διαπερνά εύκολα το πιο χοντρό σημείο του πλοκαμιού. Σουρώνετε το χταπόδι και κρατάτε το ζωμό του στην άκρη. Αφήνετε να κρυώσει και το κόβετε σε κομμάτια 3-4 εκατοστών. Ζεσταίνετε 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Ρίχνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το φινόκιο και το χταπόδι και σοτάρετε για 3 λεπτά. Προσθέτετε τον πελτέ και το κριθαράκι και ανακατεύετε για 1 λεπτό. Σβήνετε με το υπόλοιπο ούζο και αφήνετε για 1 λεπτό, να εξατμιστεί. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτετε τα υγρά από το μαγείρεμα του χταποδιού, μαζί με 4 φλιτζάνια από τον ζωμό ή το νερό. Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύετε με κυκλικές έντονες κινήσεις και προσέχετε να μην κολλήσει το κριθαράκι. Όταν αρχίζει να απορροφάει τα υγρά, περιμένετε 10-12 λεπτά και προσθέτετε άλλο ένα φλιτζάνι ζωμό ή νερό, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Όταν απορροφηθεί, αν θέλει και άλλο μαγείρεμα, προσθέτετε και ένα ακόμα φλιτζάνι. Aποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα 80ml ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και σερβίρετε.

επιστροφή στην κορυφή

Χρησιμοποιούμε cookies για τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρουμε και την εξατομίκευση της παρουσίασης των διαφημίσεων που βλέπετε κατά τη χρήση αυτού του ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Μάθετε περισσότερα privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk