Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 face book twitter you tube

Τα Φραγκάτα-Γράφει η Σοφία Καυκοπούλου υπ. δρ. Θεολογίας, Μουσικός - Συγγραφέας

Τα Φραγκάτα-Γράφει η Σοφία Καυκοπούλου υπ. δρ. Θεολογίας, Μουσικός - Συγγραφέας

Στα χέρια μας έπεσε πριν από λίγες μέρες, το 46ο τεύχος τής εξαμηνιαίας έκδοσης με τον τίτλο «Τα Φραγκάτα», που εκδίδεται στην Πάτρα από τον Νικόλαο Γ. Γαρμπή και διανέμεται δωρεάν.

Δεν πρόκειται για καινούργιο εγχείρημα στον χώρο των εφημερίδων, αλλά μετρά ήδη 22 χρόνια ζωής, καθώς ιδρύθηκε στα 1995. Ωστόσο, επειδή ίσως το ευρύ κοινό, αλλά και οι μη Κεφαλλονίτες δεν έχει τύχει να διαβάσουν κάποιο φύλλο, αξίζει μία παρουσίαση.

Η εφημερίδα τιτλοφορείται, όπως αναφέραμε, με το όνομα ενός χωριού τής Κεφαλλονιάς, των Φραγκάτων, στην περιοχή Ομαλών, όπου βρίσκεται το μοναστήρι τού προστάτη και πολιούχου τού νησιού, Αγίου Γερασίμου. Τα θέματα που πραγματεύεται ξεκινούν από τις τοπικές ειδήσεις και επεκτείνονται σε ολόκληρο το νησί, την γύρω περιοχή, όπως για παράδειγμα την Ιθάκη, και βέβαια καλύπτουν ένα σωρό τομείς όπως η ιστορία, η λαογραφία, η θρησκεία, η κοινωνία και ο αθλητισμός.

Πυκνογραμμένη αλλά εξαιρετικά εύκολη στην ανάγνωση, η εφημερίδα καλύπτει εύρος θεμάτων, με αποτέλεσμα να γίνεται ελκυστική στον αναγνώστη. Δεδομένης μάλιστα τής κοντινής απόστασης Κεφαλλονιάς και Πάτρας, αλλά και των συνεκτικών δεσμών που υπάρχουν ανάμεσα στις περιοχές αυτές, «Τα Φραγκάτα» δεν ξενίζουν τον οποιονδήποτε πολίτη τής Δυτικής Ελλάδας. Άλλωστε η εγκαταβίωση πολλών Κεφαλλήνων και Επτανησίων εν γένει στην Αχαΐα είναι μακρά και απολύτως φυσική, ώστε δεν φαίνεται χωρίς ουσία η ύπαρξη μιας εφημερίδας με στόχο την ενημέρωση και την προώθηση όσων σχετίζονται με την Κεφαλλονιά.

Ιδιαιτέρως δε οι πολιτιστικές δράσεις που γίνονται ιδίως τούς καλοκαιρινούς μήνες, όταν πλήθος τουριστών από εσωτερικό και εξωτερικό επισκέπτονται το νησί, κερδίζουν τις εντυπώσεις, ενώ τα έθιμα και οι τοπικές παραδόσεις προβάλλονται. Κάπως έτσι και τα τοπικά προϊόντα γίνονται γνωστά και φθάνουν παντού.

Εκτός όμως από τις ομορφιές, τις παραδόσεις, τα πολιτιστικά δρώμενα, βλέπουμε ότι παρουσιάζεται και ο βίος ανθρώπων που ευεργέτησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τον τόπο τους, που η πορεία τους έφερε το χωριό τους και το νησί τους ένα βήμα πιο μπροστά.

Παρουσιάσεις βιβλίων, φιλοξενία κειμένων που αφορούν την περιοχή, ακόμη και σχόλια με αφορμή κοινωνικά θέματα τής εποχής μας που «καίνε», όλα αυτά θα βρούμε μέσα στις σελίδες τής εφημερίδας. Ουσιαστικά, παρ’ ότι εκκινεί από σαφές τοπικό πλαίσιο, εν τούτοις ξεφυλλίζοντας τις σελίδες της, παίρνουμε τροφή για σκέψη και δεν αισθανόμαστε κάποια περιχαράκωση, όπως γίνεται με άλλες παρόμοιες δράσεις, ίσως και ακούσια…

Αξίζει ως εκ τούτου, να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, που μάλιστα γίνεται δωρεάν και σε δύσκολους από οικονομικής πλευράς, καιρούς. Μία προσπάθεια που ξεκινά από τον εκδότη κ. Νίκο Γαρμπή και τον κατ’ εξοχήν συνεργάτη του δρ. π. Ιωάννη Μεσολωρά.

επιστροφή στην κορυφή