Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 face book twitter you tube

45 χρόνια «Γνώμη» ως στυλοβάτης Δημοκρατίας-Του Δημήτρη Κομποχόλη

45 χρόνια «Γνώμη» ως στυλοβάτης Δημοκρατίας-Του Δημήτρη Κομποχόλη

Τον πρώτιστο λόγο στις δημοκρατικές κοινωνίες κατέχει η ελευθερία λόγου και έκφρασης. Ο κάθε πολίτης έχει το αναφαίρετο δικαίωμα σκέψης και έκφρασης προφορικώς ή γραπτώς των ιδεών του. Απαράβατος όρος και ζωοτόκος για την ύπαρξη ενός δημοκρατικού πολιτεύματος είναι ο σεβασμός της προσωπικής άποψης, η ανεκτικότητα ακόμα και στη διαφορετική γνώμη.

 

Τοιουτοτρόπως αναπτύσσεται ένας εξευγενισμένος διάλογος με ποικιλία επιχειρημάτων και θέσεων ικανός να προάγει τη γνώση, να κατατροπώσει την πλάνη, να ενδυναμώσει την ελευθερία της σκέψης. Ο έντυπος Τύπος υπήρξε ιστορικά πυλώνας στήριξης των δημοκρατικών αρχών, καθώς έδωσε την ευκαιρία στους πολίτες να έχουν πρόσβαση με μαζικό και οικονομικό τρόπο σε ειδήσεις.

Οι πολίτες διαμέσου της ανάγνωσης εφημερίδων ενημερώνονται για ποικίλα θέματα πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής, εκπαιδευτικής φύσεως. Η ελευθεροτυπία και η ελευθερία έκφρασης αποτελεί δείκτη για το πόσο δημοκρατική είναι μία κοινωνία, η δε χειραγώγηση του Τύπου οδηγεί σε απολυταρχικά καθεστώτα. Γίνεται αντιληπτό ότι η έκδοση και η κυκλοφορία εφημερίδων οι οποίες διακατέχονται από πλουραλισμό, δεν αποκλείουν απόψεις και είναι ανοιχτές στην άσκηση κριτικής, συντελούν εν τέλει στην ενίσχυση της δημοκρατικής συνείδησης των πολιτών.

Μία εφημερίδα, η οποία συγκεντρώνει τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, δεν είναι άλλη από την τοπική εφημερίδα της πόλης των Πατρών «Η ΓΝΩΜΗ» με ιδρυτή και εκδότη τον Χρήστο Χριστόπουλο. Είμαι ευγνώμων που τα τρία τελευταία χρόνια είμαι μέλος της εφημερίδας ως τακτικός αρθρογράφος. Σαράντα πέντε χρόνια αδιάλειπτης και δυναμικής πορείας συνθέτουν τον βίο της εφημερίδας, με γνώμονα την αντικειμενική και πλουραλιστική ενημέρωση. Ιδιαίτερα στις τωρινές συνθήκες, όπου η χώρα μας βιώνει έναν Γολγοθά κοινωνικοπολιτικής δυστοκίας και ηθικής κατάπτωσης είναι απαραίτητη όσο ποτέ η ουσιαστική πληροφόρηση.

Εύχομαι από καρδίας, λοιπόν, η εφημερίδα να συνεχίσει το ταξίδι της στα τρικυμισμένα νερά της σύγχρονης εποχής με την ίδια αποφασιστικότητα και αγχίνοια, υπό τον έλεγχο του άξιου καπετάνιου της Χρήστου Χριστόπουλου για πολλά χρόνια ακόμα.

Δημήτρης Κομποχόλης

Φιλόλογος-συγγραφέας

επιστροφή στην κορυφή