Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 face book twitter you tube

Η εφαρμογή της στρατηγικής στη ζωή μας-Της Χριστίνας Τζάνη

Η εφαρμογή της στρατηγικής στη ζωή μας-Της Χριστίνας Τζάνη

Η στρατηγική είναι ένας τρόπος μέσα από τον οποίον ένας άνθρωπος μπορεί να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με την μικρότερη δυνατή προσπάθεια σε κάθε τι στη ζωή του. Από την επίτευξη των στόχων του, μέχρι την επίλυση των θεμάτων που τον απασχολούν.

 

Το να αντιμετωπίζει κανείς τα ζητήματα στη ζωή του στρατηγικά, απαιτείται και η κατάλληλη γνώση προς εφαρμογή.

Τα στάδια μέσα από τα οποία χρειάζεται να προσδιοριστεί και στη συνέχεια να περάσει το πρόβλημα είναι τα εξής:

Α. Το πλαίσιο : Χρειάζεται να σκιαγραφήσουμε στο σύνολο το πλαίσιο μέσα στο οποίο διαδραματίζεται ένα πρόβλημα, μια κατάσταση πχ. Εάν μιλάμε για ένα θεατρικό έργο, το πλαίσιο είναι το κτήριο μέσα στο οποίο στεγάζεται το θέατρο. Εάν μιλάμε για έναν αθλητή, το πλαίσιο είναι οι εγκαταστάσεις του γηπέδου. Στην περίπτωση μιας παρτίδας σκάκι, το πλαίσιο είναι η σκακιέρα.

Β. Το πεδίο :  είναι η σκηνή. Είναι ο χώρος που θα μπουν οι παίκτες. Είναι το στάδιο για τον αθλητή.

Γ. Πεδίο δράσης : Είναι η τοποθέτηση των παικτών. Είναι ο ρόλος που αναλαμβάνει ο καθένας μας στη «σκακιέρα της ζωής». Είναι οι πρόβες του θεάτρου. Είναι η τοποθέτηση που κάνουμε στα πιόνια και η πρώτη κίνηση στο σκάκι. Ο αθλητής μπαίνει στην κατάλληλη θέση,  τοποθετώντας το σώμα του σε στάση έναρξης .

Δ. Πεδίο μάχης : Είναι η παράσταση. Στο σκάκι είναι το πρώτο πάρσιμο. Είναι η εξεταστική στο σχολείο ή οι ερωτήσεις στο μάθημα.

Αλληγορικά δόθηκαν κάποια παραδείγματα στο κάθε στάδιο έτσι ώστε να γίνει πιο κατανοητός ο τρόπος επεξεργασίας ενός θέματος μέσα από την «στρατηγική ματιά». Ανάλογα με το αντικείμενο του ζητήματος  που απασχολεί κάποιον, τα παραπάνω στάδια αλλάζουν και το περιεχόμενό τους. Είναι όμως πολύ σημαντικό πριν δοθούν οι λύσεις, να έχουν απαντηθεί τα πιο πάνω ερωτήματα. Ποιο είναι το πλαίσιο του προβλήματος? Ποιο το πεδίο, το πεδίο δράσης και μάχης.

Το λάθος στη διαχείριση, στις περισσότερες περιπτώσεις  κατά τις οποίες αντιμετωπίζει κάποιος ένα ζήτημα/πρόβλημα είναι το ότι, επειδή το πρόβλημα εκδηλώνεται πχ. στο Πεδίο Μάχης, σπεύδει εκεί να βρει και την λύση (κατά την μάχη – στον αγώνα κατά την διάρκεια του τρεξίματος ή σε έναν παραλληλισμό με το σχολείο, κατά την εξεταστική ή την εξέταση μέσω των ερωτήσεων στο μάθημα). Πράγμα το οποίο είναι άτοπο και δυσκολεύει την επίλυση,  διότι αν δεν πάμε ένα βήμα πίσω στα στάδια,  δεν θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε την πραγματική αιτία που στην εκπόρευσή της, στο επόμενο στάδιο, εκδήλωσε το πρόβλημα (πχ. προετοιμασία αθλητή – μελέτη μαθητή κα.) Συνεπώς, σε οποιοδήποτε στάδιο και αν εκδηλωθεί το πρόβλημα, απαιτείται η ανασκόπηση στο αμέσως προηγούμενο του, έτσι ώστε να δοθεί η κατάλληλη λύση, αυτή που θα απέτρεπε την εκδήλωση του προβλήματος.

Η Στρατηγική προσέγγιση μας δίνει σπουδαία μήνυμα σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης και δράσης προς έναν στόχο. Ένα από αυτά είναι ότι το πρόβλημα χρειάζεται να αντιμετωπιστεί πριν την εκδήλωσή του. Αλλά και αν εκδηλωθεί, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί στο επίπεδο που εκδηλώθηκε, απαιτείται να ανατρέξουμε σε ένα άλλο επίπεδο. Όπως έχει πει και ο Αϊνστάιν  : «Κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί στο ίδιο επίπεδο της συνείδησης που το δημιούργησε»

Η χρησιμότητα της στρατηγικής προσέγγισης στα προβλήματα ή στους στόχους που επιθυμεί ένας άνθρωπος να πετύχει, έχει περαστεί και εφαρμόζεται και στη μεθοδολογία του coaching.  Σκοπός του Coaching είναι η διαχείριση προβληματικών καταστάσεων, η επίτευξη θετικών αλλαγών και στόχων. Και ένας ακόμη βασικός στόχος του coaching είναι η απόκτηση στρατηγικής σκέψης, όπως επίσης και  νέων μοτίβων σκέψης και συμπεριφοράς.

Χριστίνα Τζάνη

Personal Life & Executive/Organizational Coach

www.christinatzani.gr

Πηγές :«Εισαγωγή στη Θεωρία Παιγνίων» , Martin J. Osborne

Διαλέξεις του κ. Ν. Λυγερού για την στρατηγική προσέγγιση στα θέματα που μας απασχολούν

επιστροφή στην κορυφή