Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Άνω Πόλη της καρδιάς μας-Του Νίκου Σουγλέρη

Άνω Πόλη της καρδιάς μας-Του Νίκου Σουγλέρη

Η Άνω Πόλη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και την πολιτισμική και θρησκευτική κληρονομιά της Πάτρας. Αν τα βήματά σας, σας οδηγήσουν στην πλατεία της Δεξαμενής, ως επισκέπτης αμέσως θα νιώσεις την φιλόξενη αύρα της να σε αγκαλιάζει.

 

Οι νεραντζιές, οι πασχαλιές και το αγιόκλημα, απελευθερώνουν το άρωμά τους και συμφιλιώνουν. Είναι μια μυρωδιά από τις ελάχιστες που ενώνει, καθησυχάζει, μελαγχολεί αλλά και ευφραίνει όλους. Όπου υπάρχουν αυτά τα όμορφα δέντρα, ο αέρας μοσχοβολά όμορφα. Εκεί μαζί με το άρωμα, υπάρχει εκείνη η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που δύσκολα κάποιος μπορεί να εξηγήσει. Και αυτό είναι λογικό. Ο συνδυασμός του καθαρού αέρα, η καθαρή ψυχολογία, η υψομετρική διαφορά από τη θάλασσα και το σπουδαίο ηλιοβασίλεμα σε απογειώνουν. Κάθε φορά που έρχομαι στη γενέθλια γη δεν παραλείπω να περπατώ συχνά τους δρόμους της Άνω Πόλης με κυριότερους τη Γερμανού, την Παντοκράτορος, από το Αρχαίο Ωδείο μέχρι τα Ταμπάχανα.

Και μάλιστα να εισπράττω όλα μα όλα της δικής της πολιτισμικής καθημερινότητας και κουλτούρας όταν την δεκαετία του ’60 έκανα τα πρώτα παιδικά, εφηβικά βήματα. Αναμνήσεις πολλές, γεμάτες αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση, σε όλους εκείνους τους φίλους που σήμερα προσπαθούν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν την εικόνα και της Άνω Πόλης στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Μια περιοχή με μεγάλη θρησκευτική κληρονομιά και συμβολισμούς που περικλείεται από πέντε σπουδαίες εκκλησίες (ναι καλά διαβάζετε 5 εκκλησίες)!. Τον επιβλητικό Παντοκράτορα στο κέντρο της Άνω Πόλης, νότια την ξακουστή Παντάνασσα με τον γραφικό Άγιο Νικόλαο παραδίπλα στις επιβλητικές σκάλες Αγίου Νικολάου, τον Άγιο Δημήτριο στην δεξιά πλευρά προς τη Γούναρη, αλλά και την Αγία Παρασκευή που ενώνει την Άνω Πόλη με την περιοχή των Συνόρων και της Αρόης.

Τα παραδοσιακά της κτίρια φτιαγμένα από σπουδαίους αρχιτέκτονες μηχανικούς, είναι εκεί γεμάτα από παράδοση αλλά και σύγχρονα στοιχεία που δίνουν μια ιδιαίτερη μορφή στην πόλη. Μπορεί κανείς να γράψει σελίδες ολόκληρες γι’ αυτό το κομμάτι της πατραϊκής γης. Όμως μια υπενθύμιση ανθρώπινη κάνω. Όσοι αγαπάτε τους ωραίους, ξέγνοιαστους περιπάτους σας συνιστώ ανεπιφύλακτα μια επίσκεψη - γνωριμία με την Άνω Πόλη της καρδιάς μας που θα σας μείνει αξέχαστη. 

επιστροφή στην κορυφή