Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Ο Γιώργος Γαλίτης μιλά στη "Γ" βλέποντας τα...ραδίκια ανάποδα

Ο Γιώργος Γαλίτης μιλά στη "Γ" βλέποντας τα...ραδίκια ανάποδα

Τα «ραδίκια ανάποδα» δεν λένε να μάς αφήσουν… χρόνους, αφού ο Γιώργος Γαλίτης συνεχίζει για έκτη σεζόν με εξαιρετική επιτυχία την παράσταση που ξορκίζει το φόβο του θανάτου, ακόμη και της ίδιας της ζωής.

 

Ο δημοφιλής ηθοποιός επιστρέφει στην Πάτρα όπου στο θέατρο «Λιθογραφείον» από αύριο και για τρεις ημέρες μας συστήνει μέσω των επικηδείων τους δεκατρείς «θανατηφόρους» ρόλους, με δημοφιλέστερο αυτόν της μοιρολογίστρας που έβγαλε… δίσκο τα μοιρολόγια της!

Εν τόπω χλοερώ και αναψύξεως, ο Γιώργος Γαλίτης με… σπαραγμό ψυχής μίλησε στην «Π.Γ.» για την επιτυχία της παράστασης βγάζοντας για λίγο την… πλερέζα.

*Επιστρέφετε στην Πάτρα τρία χρόνια μετά

«Ναι και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, γιατί η Πάτρα είναι από τις αγαπημένες μου πόλεις. Το κοινό είναι απίθανο και πολύ ζεστό και ξέρει να εκτιμά τις ποιοτικές παραστάσεις, τις οποίες αγκαλιάζει. Αυτό άλλωστε, το έχω διαπιστώσει όχι μόνο στην παράσταση «Τα ραδίκια ανάποδα», αλλά και κάθε φορά που συμμετέχω σε κάποια αριστοφανική ή άλλη παράσταση που έχει παρουσιαστεί στο Αρχαίο Ωδείο, το οποίο θεωρώ ισάξιο της Επιδαύρου».

*Συνεχίζετε για έκτη σεζόν με τα «ραδίκια ανάποδα». Πού οφείλεται η επιτυχία;

«Πραγματικά είναι μία παράσταση που πλέον συνεχίζει για έκτη χρονιά και θα πάει και του χρόνου στον ίδιο χώρο στην Αθήνα, στην Αθηναΐδα, ενώ το καλοκαίρι θα περιοδεύσω σ’ όλη την Ελλάδα. Η αρχική ιδέα ήταν οι επικήδειοι. Μία ιδέα που ήλθε απ’ όταν ήμουν ακόμη στη σχολή, δηλαδή 20 χρόνια πίσω. Μέρος της ιδέας μου αυτής, είχε ενταχθεί σε μια παράσταση και είχε μεγάλη επιτυχία. Έτσι σκέφτηκα να βγει μια ολοκληρωμένη παράσταση με 13 επικήδειους. Δούλεψα πολύ τα κείμενα, όμως δεν το έπαιρνα απόφαση να συνεχίσω, γιατί θεωρούσα ότι δεν ήμουν τόσο ώριμος. Όλα αυτά βέβαια μέχρι το 2012, οπότε για ένα διάστημα έμεινα άνεργος. Σκέφθηκα λοιπόν να κάνω κάτι μόνος μου για να έχω και όλο το βάρος της αποτυχίας ή της επιτυχίας. Στην αρχή δεν σάς κρύβω πως φοβήθηκα πολύ, αλλά τελικά προέκυψε μία δουλειά που θεωρώ ότι είναι η καλύτερη που έχω κάνει στο θέατρο. Μία παράσταση στην οποία συμπυκνώνεται η εμπειρία, η αγάπη μου, αλλά και η τρέλα για το θέατρο».

*Έχετε μετατρέψει σε κωμωδία κάτι τραγικό, όπως είναι ο θάνατος. Πώς τα συνδυάσατε;

«Συνήθως στην κωμωδία ασχολούμαστε με πράγματα δυσάρεστα, αλλά και με χώρους που μάς φοβίζουν, όπως τα νοσοκομεία. Σκοπός είναι να ξορκίσουμε ότι φοβόμαστε, γι’ αυτό και το σατιρίζουμε. Η ιδέα του επικήδειου είναι το έναυσμα, γιατί στην παράσταση ενσωματώνεται η καθημερινότητα των ανθρώπων που ναι μεν μπορεί να είναι διαφορετικοί σαν χαρακτήρες, όμως έχουν κοινά στοιχεία. Είναι άνθρωποι απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις και οι αλλαγές γίνονται μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα με έντονο ύφος. Και αυτή είναι η δυσκολία της παράστασης, αλλά και το στοίχημα που είχαμε βάλει εξαρχής με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη με τον οποίο μάλιστα, είχαμε διαφωνήσει για το αν θα έπρεπε να αλλάζω και κοστούμια. Τελικά γίνεται και αυτό, γιατί πιστεύω ότι η ασφάλεια μεταμφίεσης είναι μεγάλη στους κωμικούς.

Στην παράσταση όλα αυτά τα χρόνια που ανεβαίνει έχουν αλλάξει ορισμένα πράγματα, έχουν ενσωματωθεί νέοι ρόλοι, με πιο δημοφιλή αυτόν της μοιρολογίστρας, η οποία παρουσιάζει τον δίσκο της με 13 μοιρολόγια».

*Το γέλιο έχει καταστεί στις μέρες μας επιτακτική ανάγκη!

«Αυτό είναι αλήθεια. Προσωπικά βίωνα πάντα την ανάγκη να κάνω τον κόσμο να γελάει. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αντιστραφεί και ο κόσμος πια έχει μεγαλύτερη ανάγκη να γελάσει. Η κρίση έχει χτυπήσει παντού και δεν κάνει διακρίσεις. Το θέατρο δίνει διέξοδο. Οι άνθρωποι θέλουν να ακουμπήσουν στην τέχνη, να ζεστάνουν την ψυχή τους και είμαι χαρούμενος που μπορώ να προσφέρω γέλιο μέσα από αυτή την παράσταση. Το κοινό έχει γίνει πιο επιλεκτικό πια, αλλά και το θέατρο καταβάλει προσπάθειες για να είναι πιο προσιτό. Βέβαια θέλουμε χρόνο ακόμη για να αλλάξουμε κουλτούρα και νοοτροπία και ενδεχομένως, μέσα από όλη αυτή την περιπέτεια αυτό θα είναι το κέρδος μας, γιατί αυτό που ζούμε δεν το αξίζουμε».

Για τρεις ημέρες στο «Λιθογραφείον»

Η παράσταση θα ανέβει στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου «Λιθογραφείον», για τρεις μόνο παραστάσεις: αύριο Παρασκευή, το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Απριλίου, στις 9:13 μ.μ. ακριβώς!

Τιμές εισιτηρίων: €15 € κανονικό και 12 € μειωμένο (φοιτητικό, μαθητικό, ανέργων, 65+). *Εισιτήρια, κρατήσεις και πληροφορίες: στο Θέατρο «Λιθογραφείον», στο 2610 328394 ή με μήνυμα στην σελίδα στο facebook.

επιστροφή στην κορυφή