Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

«Εγκλωβισμένο» το εμπόριο-Η παρατεταμένη αβεβαιότητα «έριξε» τον τζίρο στην πασχαλινή αγορά

«Εγκλωβισμένο» το εμπόριο-Η παρατεταμένη αβεβαιότητα «έριξε» τον τζίρο στην πασχαλινή αγορά

Της Μαρίας Σπ. Ορφανού

«Εγκλωβισμένο» στο παρατεταμένο κλίμα αβεβαιότητας παραμένει το εμπόριο με την αγορά το Πάσχα στην Πάτρα να σημειώνει πτώση έως και 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Δυστυχώς, οι προσδοκίες του εμπορικού κόσμου για… Ανάσταση δεν ευοδώθηκαν πόσω μάλλον, όταν το εμπόριο το πρώτο τρίμηνο του 2017 διένυσε μία από τις χειρότερες περιόδους όλων των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση της ΕΣΕΕ "σταυρωμένη" παρέμεινε η αγορά και αυτό το Πάσχα.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης κάνοντας έναν απολογισμό και μία πρώτη αποτίμηση της φετινής Πασχαλινής αγοράς, επισημαίνει τα εξής:

«Παρά την καταρχήν συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς στο E.G. της 7ης Απριλίου στη Μάλτα, η αναβλητικότητα και η εξάμηνη καθυστέρηση της αξιολόγησης έχει δημιουργήσει μία έντονη αβεβαιότητα και μία μόνιμη ανασφάλεια στην αγορά. Η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει εγκλωβιστεί σε μια αναμονή εξελίξεων και υπολειτουργεί επικίνδυνα. Ο τζίρος μειώνεται συνεχώς, μαζί με τη ρευστότητα και τις καταθέσεις, ενώ διαρκώς αυξάνονται κόκκινα δάνεια και ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Έτσι, σε μια βαριά τραυματισμένη πραγματική οικονομία είναι δύσκολο να επέλθουν θεαματικές βελτιωτικές αλλαγές σε μικρό χρονικό διάστημα. Η πασχαλινή περίοδος, ως γνωστό, ήταν μικρής διάρκειας και έντασης και δεν μπόρεσε εκ των πραγμάτων να επουλώσει παλιές και νέες πληγές. Όπως ήταν, λοιπόν, λίγο πολύ αναμενόμενο, ούτε το φετινό Πάσχα έφερε την Ανάσταση της πολυπαθούς ελληνικής αγοράς.

ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ Α’ ΤΡΙΜΗΝΟ

Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς έχει πλέον οριστικά χαθεί και ενδέχεται να χαθεί οικονομικά και το επόμενο, εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση σύντομα και πριν την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ 130 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Από την αρχή του έτους ο κύκλος και ο όγκος εργασιών στο ελληνικό εμπόριο κινείται πτωτικά σε πολλούς υποκλάδους του λιανικού και χονδρικού εμπορίου. Η μείωση του τζίρου στα καταστήματα τροφίμων, ποτών και καπνού υπολογίζεται σε 9-10%, στα πολυκαταστήματα 8-9%, στα καταστήματα ηλεκτρικών, επίπλων και οικιακού εξοπλισμού 5-6%, στα καταστήματα καλλυντικών και φαρμακευτικών 3-4%. Στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης μετά τις εκπτώσεις η κίνηση χαρακτηρίζεται υποτονική με τους καταναλωτές αδιάφορους και τη μείωση να ξεπερνά κατά πολύ το 10%. Οι πίνακες μεταβολών στους τζίρους του Απριλίου σε βασικούς υποκλάδους του λιανικού εμπορίου, δείχνει τον γενικό δείκτη κύκλου εργασιών στο -32% από το 2009 μέχρι σήμερα. Δεν υπήρξε ούτε φέτος, κάποια σοβαρή ένδειξη ότι τον Απρίλιο του 2017 θα μπορούσε κάτι να αλλάξει προς το καλύτερο για το λιανικό εμπόριο. Η ετήσια μείωση του τζίρου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου του 2017 εκτιμάται μεταξύ 4-5% σε σύγκριση με το 2016, που σημαίνει ότι οι απώλειες στις πωλήσεις της πασχαλινής αγοράς φέτος, υπολογίζονται σε περίπου 130 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι, κάτι που επιβεβαιώνει ότι η αγορά θα συνεχίσει και μετά το Πάσχα να ανεβαίνει τον δικό της Γολγοθά».

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

επιστροφή στην κορυφή