Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Δ.Ν.Τ.: Αγωνία στο Μαξίμου-Του Νίκου Σουγλέρη

Δ.Ν.Τ.: Αγωνία στο Μαξίμου-Του Νίκου Σουγλέρη

Η επόμενη ημέρα για το μέλλον της χώρα μας στην Ευρώπη, αλλά και στο ΔΝΤ, όπως όλα δείχνουν θα εξαρτηθεί από την κρίσιμη εαρινή Σύνοδο που αρχίζει σήμερα στην Ουάσινγκτον.

 

Η αγωνία λοιπόν στο Μαξίμου, είναι μεγάλη και γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, μετά τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ, ότι το ΔΝΤ εμμέσως προαναγγέλλει νέα μέτρα για το 2018, πέρα από τα 38 δις ευρώ, που έχουν συμφωνηθεί στο τελευταίο Eurogroup. Και όχι μόνο αυτό αν όλα κυλήσουν ομαλά δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μπει μαχαίρι το αφορολόγητο να επιβληθεί από το 2019 (όχι το 2022) μαζί με τις περικοπές στις συντάξεις.

Εδώ η κυβέρνηση βγαίνει αδύναμη παρόλο ότι θριαμβολογεί παραπέμποντας στον κόφτη. Έτσι λοιπόν στη συνεδρίαση θα αποφασιστεί οριστικά η συμμετοχή ή μη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα - μνημόνιο.

Αυτή η εξέλιξη θα είναι κομβικής σημασίας καθώς τυχόν έξοδο του διεθνούς Οργανισμού, πιθανόν να τινάξει στον αέρα την κατ’ αρχήν συμφωνία της Μάλτας για την δεύτερη αξιολόγηση που πρέπει να κλείσουμε στις 22 Μαΐου. Εκεί θα βρίσκονται οι τρεις βασικοί υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιάρακης και Δημήτρης Παπαδημητρίου, οι οποίοι πάνω από δέκα ολόκληρες ώρες στο Μαξίμου έκαναν το ανάλογο «φροντιστήριο» για τις ανάγκες και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν.

Και αυτό γιατί το παρασκήνιο αναμένεται να είναι έντονο και τις «σφαλιάρες» που θα εισπράξουν από τους συναδέλφους τους, γιατί δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει το πρόγραμμα.

Ο στόχος δεν έχει αλλάξει η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι σε όλα έτοιμη συμπεριλαμβανομένων μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για την ένταξη στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εκείνο που εκτιμώ είναι ότι: στο Μαξίμου εύχονται όλα να κυλήσουν ομαλά, ώστε να κλείσει αυτή η δεύτερη αξιολόγηση που εδώ και δύο χρόνια είναι ο μεγάλος εφιάλτης και για την κυβέρνηση αλλά και τη χώρα. 

επιστροφή στην κορυφή