Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 face book twitter you tube

Μήνυμα ελπίδας-Το Αναστάσιμο περιεχόμενο τής "Άλλης Ευκαιρίας" τού Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη

Μήνυμα ελπίδας-Το Αναστάσιμο περιεχόμενο τής "Άλλης Ευκαιρίας" τού Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη

Για το νέο σπουδαίο μυθιστόρημα τού Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη "Μια Άλλη Ευκαιρία", εγράφησαν και ελέχθησαν πολλά και ενδιαφέροντα, πρόσφατα και στην πόλη μας, με αφορμή την τελευταία παρουσίαση στην Αγορά Αργύρη.

 

Πέρα των άλλων μια ενδιαφέρουσα πτυχή, που εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος ο συγγραφέας και αξίζει να φωτιστεί είναι το σαφές μήνυμα ελπίδας που κομίζει το βιβλίο, μέσα σε μιαν ζοφερή πραγματικότητα...

Συγκεκριμένα το αναστάσιμο μήνυμα των ημερών ταιριάζει απόλυτα με το πνεύμα τού μυθιστορήματος! Η πίστη, το αναστάσιμο άγγελμα, είναι η μόνη καταφυγή για τον απελπισμένο άνθρωπο τής παρακμιακής ρωμαϊκής εποχής, αλλά και κάθε εποχής παγχρονικά. Ομοίως, σε μιαν περίοδο κρίσεως, όπως η σημερινή, η μόνη ελπίδα για τον αποκαμωμένο Έλληνα τής βάναυσης ιδιοσυγχρονίας μας είναι να αναζητήσει και να εκμεταλλευθεί «μιαν άλλη ευκαιρία».

Γιατί θεωρούμε ότι στο σημαντικό αυτό έργο είναι διακριτικά πλην σαφώς παρούσα η Θεολογία τής Αναστάσεως; Στις σελίδες του η Θεία Πρόνοια παρέχει τις ευκαιρίες που οφείλει να εντοπίσει ο απελπισμένος άνθρωπος, χωρίς να αυτοπεριορίζεται στην στείρα μοιρολατρία του. Το κηρύσσει η ηδεία ψαλμωδία τού μοναχού, όταν υπερίπτανται τα αεροπλάνα, το βοά η λυρική περιγραφή τής αγλαόκαρπης φύσης που δεσπόζει στο κείμενο, το πιστώνουν οι ηθικές αρχές που διαποτίζουν τους ήρωες είτε σαν απόμακρες οικογενειακές καταβολές είτε σαν οδηγίες δασκάλων είτε με άλλες ποικίλες πτυχές που ανιχνεύουμε και θαυμάζουμε.

Αλλά αν δούμε και την alters pars, έντονα παρούσα είναι και η αρχαία Ελληνική Γραμματεία. Συγκεκριμένα, η αρχαία τραγωδία διαποτίζει καταστατικά το κείμενο. Έτσι η αναζητούμενη «άλλη ευκαιρία» είναι η κάθαρση που προσφέρει ο από μηχανής θεός!  Αυτοί οι ήρωες είναι τραγικοί, αφού πάσχουν χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι, αλλά καλούνται να άρουν τα ανομήματα άλλων!...

Εξ άλλου, αν δούμε και τα προηγούμενα έργα τού συγγραφέα: «Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει...» (2012) και «Ημερολόγια Χαρμολύπης» (2014), μαζί με το ανά χείρας «Μια Άλλη Ευκαιρία» (2016), όλα από τις Εκδόσεις ΙΑΝΟΣ, μας δημιουργείται η αίσθηση μιας αρχαιοελληνικής τριλογίας! Με κλίμα βαρύ, με πάθος οδύνης, με τραγικά εμπόδια, αλλά και με την ελπίδα τής διεξόδου υποφώσκουσα! Το σχήμα τού κύκλου έντονο: Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει, αλλιώς καταλήξαμε, πλην υπάρχει για όλους μας μια άλλη ευκαιρία!... Η λύπη δεν είναι μονοδιάστατη, συνοδεύεται με ακτίνες χαράς. Χαρμολύπη (όρος θρησκευτικός και αυτός)!

Συνοψίζοντας, τι είναι τελικά το πεζογράφημα αυτό; Πρόκειται για κοινωνικό μυθιστόρημα που αποτυπώνει την ζοφερή εικόνα τής στιγμής μας; Είναι ψυχογράφημα που αναπλάθει ενδιαφέρουσες πάσχουσες προσωπικότητες; Είναι βιωματικό έργο τού δημιουργού του που εξακολουθεί ακόμη να αισθάνεται τα πράγματα, να «γράφει με την καρδιά του», όπως λέμε, να ανασύρει εμπειρίες από παιδικές μνήμες, από ελληνικά καλοκαίρια, εκεί όπου κυρίως το ολοκλήρωσε; Μήπως είναι αστυνομικό αφήγημα που καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου που πρέπει να ξετυλιχθεί για να αποκαλυφθούν οι ένοχοι, με μιαν τόσο περίτεχνη πλοκή που ελκύει τον αναγνώστη;

Είναι όλα αυτά μαζί! Ένα βιβλίο ισόρροπα γνωστικό και βιωματικό, με έντονους κοινωνικούς προβληματισμούς και αμείλικτα φιλοσοφικά – ψυχολογικά ερωτήματα, με αστυνομική δράση, τοποθετημένο στην Ελλάδα τής κρίσης, έμφορτο με λυρικές εικόνες και αναδρομικές αφηγήσεις, ηθικά διλήμματα και εσωτερικούς μονολόγους, εμπλουτισμένο με διακειμενικές αναφορές στην αρχαιότητα. Προ πάντων ένα πανανθρώπινο μήνυμα πίστης και ελπίδας, το οποίο μας καλεί να κερδίσουμε την «δεύτερη ευκαιρία», που για όλους επιφυλάσσει ο Θεός!

Θα πρέπει λοιπόν, να ευχαριστήσουμε τον Κ. Τριανταφυλλάκη, γιατί μας έδειξε ότι οι ανθρώπινες δυνάμεις είναι ανεξάντλητες, ότι ο ζόφος τής απελπισίας μπορεί να νικηθεί, ότι το φως θα λάμψει, ότι η Ανάσταση θα επικρατήσει στο τέλος.

Πολυμέσα

επιστροφή στην κορυφή