Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 face book twitter you tube

Η δύναμη της γνώσης και της αλήθειας-Της Ρόδης Κράτσα

Η δύναμη της γνώσης και της αλήθειας-Της Ρόδης Κράτσα

Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής αφιερώνει την πρώτη ενότητα του νέου επιμορφωτικού προγράμματος «Διάλογοι Πολιτών» στην ανάδειξη της σημασίας του οικονομικού και του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού.

 

Στόχος μας είναι αφενός να ενημερώσουμε για την ζημία που προκαλεί ο οικονομικός αναλφαβητισμός και αφετέρου τα οφέλη του αλφαβητισμού, της αλήθειας και της γνώσης για την ευημερία και την ανάπτυξη τα οποία συνδέονται άρρηκτα με την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Οι αλλεπάλληλες χρηματοπιστωτικές κρίσεις αλλά ιδιαίτερα η μοναδική σε ένταση και διάρκεια παγκόσμια κρίση του 2007, ανέδειξαν την αναγκαιότητα κατανόησης ενός πολύπλοκου χρηματοπιστωτικού συστήματος και της διασύνδεσής του με τις εθνικές οικονομίες. Η άγνοια αυτών των δεδομένων μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές σε κράτη, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οι επιπτώσεις είναι ασύμμετρες κι επηρεάζουν ιδιαίτερα τους πολίτες που είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με τα οικονομικά και έχουν γενικώς χαμηλές γνωστικές δυνατότητες να κατανοήσουν και να κινηθούν σωστά στο νέο περιβάλλον. Και το ποσοστό αυτής της κατηγορίας των πολιτών είναι υψηλό.

Σύμφωνα με μελέτη της Standard & Poor's (2015), δύο στους τρεις πολίτες σ’ ολόκληρο τον κόσμο χαρακτηρίζονται ως χρηματοοικονομικά αναλφάβητοι, αδυνατώντας ν’ απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις πληθωρισμού, ανατοκισμού, διασποράς κινδύνου.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με οξύ πρόβλημα. Μία πρόσφατη έρευνα σε φοιτητές οικονομικών σχολών του Πανεπιστημίου Πειραιώς βάσει των προτύπων της παραπάνω έρευνας αποκαλύπτει ότι μόνο 19,3% απάντησαν σωστά και στις πέντε βασικές ερωτήσεις που τους τέθηκαν.

Είναι η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα έτοιμο για την νέα εποχή; Ετοιμάζει το σχολείο τους πολίτες του σύγχρονου κόσμου; 

Το κράτος πρόνοια με την μορφή που το γνωρίζουμε στις μεταπολεμικές εποχές δεν υφίσταται πλέον και δεν θα επανέλθει ίδιο ποτέ. Σήμερα τα κράτη μεταφέρουν πολλές ευθύνες για την ευημερία των πολιτών στους ίδιους τους πολίτες όπως π.χ. για την επαρκή συνταξιοδότησή τους, ή την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Αυτό σε συνδυασμό με τα συνεχώς νέα και σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα στην αγορά. Η φούσκα του χρηματιστηρίου το 1999, ο υπερδανεισμός, τα κόκκινα δάνεια, η ατυχής διαχείριση των ασφαλιστικών Ταμείων, η φούσκα της αγοράς των ακινήτων, είναι παραδείγματα ελλιπούς χρηματοοικονομικής γνώσης, με σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην ευημερία των Ελλήνων.

Επιπλέον η ψηφιακή εποχή με τις νέες τεχνολογίες, κυρίως την ηλεκτρονική τραπεζική, εξοικονομούν χρόνο και χρήμα, αλλά καθιστούν αναγκαία μία εξειδικευμένη γνώση, συνεχώς εξελισσόμενη.

Παράλληλα η γνώση και η εξοικείωση με την σύγχρονη πραγματικότητα θα δώσει τα απαραίτητα μεγαλεία για να προστατευθούν οι πολίτες από την δημαγωγία με τις απορριπτικές, απλουστευτικές και ανεδαφικές θεωρίες που συστηματικά καλλιεργούν οι λαϊκιστές.

Στην χώρα μας έχουμε ζήσει κωμικοτραγικές καταστάσεις, με τα «ελληνικά νταούλια» που θα επέβαλαν τους δικούς μας ρυθμούς στις διεθνείς αγορές, με το «δεν πληρώνω», με το μνημόνιο που θα καταργείτο με ένα άρθρο από την Βουλή, με την διαγραφή του χρέους και άλλα τα οποία συνεχίζουν σήμερα με το κυβερνητικό αφήγημα για την «σκληρή» διαπραγμάτευση και την «υπερήφανη» Ελλάδα.

Σύμφωνα με έρευνες, οι μισοί περίπου Έλληνες πιστεύουν ότι πρέπει να συνταξιοδοτούνται κάτω των 65 ετών ενώ το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Περισσότεροι από τους μισούς πιστεύουν ότι η παγκοσμιοποίηση είναι απειλή για την Ελλάδα. Μια μεγάλη πλειοψηφία πιστεύει ότι υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες που δρουν στο παρασκήνιο και κινούν τα νήματα. Η πλειοψηφία πιστεύει ότι από την συμμέτοχη της Ελλάδας στην Ε.Ε. ωφελήθηκε περισσότερο η Ε.Ε. Και μην ξεχνάμε ότι αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των συμπολιτών μας που βλέπουν θετικά το σενάριο επιστροφής στην δραχμή, ανυποψίαστοι για τον καταστροφικό κίνδυνο που αυτό ελλοχεύει.

Σίγουρα ο άνθρωπος δεν είναι μόνο λογική, ούτε μέσος όρος. Είναι και συναίσθημα, θυμός, ελπίδα, αγωνία, και προσωπική διαδρομή. Σίγουρα τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης και της Ενωμένης Ευρώπης δεν διαδέχονται δίκαια και ισορροπημένα παντού. Σίγουρα οι μακροχρόνια άνεργοι δεν φαντάζονται ότι κάτι χειρότερο μπορεί να συμβεί στην ζωή τους. Και γι’ αυτό τα οικονομικά επιχειρήματα πρέπει να συνδυάζονται με πολιτικά επιχειρήματα, που απευθύνονται σ’ ολόκληρη την κοινωνία.

Σταθερή πυξίδα όμως πρέπει να είναι το όραμα που βασίζεται στην αλήθεια, και την γνώση. Τα ψεύδη και οι αυταπάτες φέρνουν καταστροφή. Η αλήθεια και το σθένος υπεράσπισής της εξυψώνει την χώρα και ανοίγει ελπιδοφόρους δρόμους όπως έκανε ο Κ. Καραμανλής με την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτή την σχέση αλήθειας στην σύγχρονη Ελλάδα κτίζει καθημερινά ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης με σεβασμό στους πολίτες κι ευθύνη για την έξοδο από την κρίση και το μέλλον τους. Σ’ αυτή την αποστολή φιλοδοξεί να συμβάλλει και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής.

(*) Προέδρου Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής

τ. Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Πολυμέσα

επιστροφή στην κορυφή