Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 face book twitter you tube

Ο τουρισμός του… μπιτσόμπαρου και της ξαπλώστρας-Η άποψη της "Γ"

Ο τουρισμός του… μπιτσόμπαρου και της ξαπλώστρας-Η άποψη της "Γ"

Ο θάνατος του 22χρονου Αμερικανού στη Ζάκυνθο επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για όσα συμβαίνουν σε ελληνικές τουριστικές περιοχές όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες νέοι από άλλες χώρες, με κύριο στόχο την «διασκέδαση εκτός ορίων». Ακούσαμε πολλά και για τον Λαγανά, όπου συνέβη το πρόσφατο επεισόδιο… Ας το σκεφθούμε όμως: Φταίει, άραγε ο Λαγανάς; Δηλαδή, είναι ζήτημα… τόπου ή μήπως ζήτημα τοπικής και εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό; Πιστεύουμε ακράδαντα στο δεύτερο.

 

Σε όλο τον πλανήτη υπάρχουν μέρη στα οποία οι νέοι πηγαίνουν για να περάσουν μερικές μέρες κραιπάλης. Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Επίσης, σε όλο τον κόσμο, κάτι μπορεί να συμβεί (ένα ατύχημα, μια φασαρία ή ακόμα και μία τρομοκρατική ενέργεια) και να χάσει τη ζωή του ένας επισκέπτης. Γι’ αυτό και το ζήτημα δεν είναι ο «Λαγανάς». Ούτε να χύνουμε εκ των υστέρων δάκρυα (κροκοδείλια, ενίοτε) γιατί χάθηκε μία ανθρώπινη ζωή σε ένα τουριστικό μέρος της Ελλάδας. Το μεγάλο ερώτημα είναι: «τι είδους τουρισμό θέλουμε στον τόπο μας;».

Και αυτό το ερώτημα πρέπει να το απαντήσουν οι φορείς και επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά πρωτίστως η ίδια η κυβέρνηση που χαράζει την τουριστική στρατηγική της χώρας.

Ακούμε το αρμόδιο υπουργείο -και συνολικά την κυβέρνηση- να πανηγυρίζουν γιατί, λένε, είχαμε 25 εκ. αφίξεις πέρυσι, που μπορεί φέτος να ξεπεράσουν και τα 30. Ε, και;

Αποτελεί αυτή η αύξηση συγκυριακό γεγονός ή προκύπτει από κάποια στρατηγική; Δυστυχώς, συμβαίνει το πρώτο. Οι τουρίστες, για ευνόητους λόγους, δεν προτιμούν πλέον την Τουρκία, την Αίγυπτο, κ.λπ., ενώ ο φόβος της τρομοκρατίας στις παράκτιες περιοχές της Ευρώπης, ενισχύει την Ελλάδα.

Και έπειτα: Αύξηση επισκέψεων σημαίνει και αύξηση εσόδων; Ήδη αποδείχτηκε από πέρυσι πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Και αντί να προβληματίζονται, οι κυβερνώντες πανηγυρίζουν!

Επανερχόμαστε στο κεντρικό ερώτημα λοιπόν: Τι είδους τουρισμό θέλουμε; Αν θέλουμε ποιοτικό και «ακριβό» τουρισμό, είναι βέβαιο πως σε ένα-δύο χρόνια, ο Λαγανάς μπορεί να είναι ένα πανάκριβο και κοσμοπολίτικο θέρετρο, εφάμιλλο των πιο φημισμένων του πλανήτη. Και όχι μόνο ο Λαγανάς φυσικά, αλλά πάρα πολλές περιοχές της χώρας, που σήμερα στηρίζουν την οικονομία τους μόνο στο… μπιτσόμπαρο, την ξαπλώστρα και το «rooms to let».

Ζούμε στο καλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης και σε ένα από τα καλύτερα του κόσμου. Δεν το λέμε εμείς, αλλά αυτοί που έρχονται. Και είναι κυριολεκτικά, κρίμα και άδικο, να προσφέρουμε ένα φτηνιάρικο, «άρπα κόλα» τουριστικό προϊόν, που τελικά δεν βοηθάει όσο θα μπορούσε την ανάπτυξη, την οικονομία, τη χώρα.

Πολυμέσα

επιστροφή στην κορυφή