Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Πάτρα:Κλειστά, ανοικτά… και επί τα αυτά-Τετράωρη λειτουργία προτείνουν οι έμποροι του κέντρου για αύριο, «κατεβασμένα ρολά» ο Εμπορικός Σύλλογος

Πάτρα:Κλειστά, ανοικτά… και επί τα αυτά-Τετράωρη λειτουργία προτείνουν οι έμποροι του κέντρου για αύριο, «κατεβασμένα ρολά» ο Εμπορικός Σύλλογος

Μπορεί η αυριανή Κυριακή να χαρακτηρίζεται – από εμπόρους αλλά και καταναλωτές – ως «εμπορικά αδιάφορη», δεν παύει να είναι όμως μία ακόμα Κυριακή πολιτικού και συνδικαλιστικού «καύσωνα», κυρίως από την πλευρά των φορέων που αντιτίθενται στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ακόμα μία «Κυριακή του διχασμού», αλλά και του… θάμπους, ακόμα και για τους καταναλωτές που θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν την Κυριακή για τα ψώνια τους και δεν ξέρουν ποια, πόσα και για πόσο θα είναι ανοικτά τα καταστήματα στην Πάτρα.

Όπως έγραψε η «Π.Γ.» από χθες, η εικόνα που διαμορφώνεται στην αχαϊκή πρωτεύουσα είναι η εξής: Η πλειοψηφία των καταστημάτων, ιδιαίτερα πέριξ του κέντρου και στις συνοικίες, θα παραμείνει κλειστή, ενώ η πλειονότητα των καταστημάτων του εμπορικού κέντρου μάλλον θα ανοίξει, αν και με «ψαλιδισμένο» ωράριο (από τις 11 το πρωί και 3 το μεσημέρι).

ΑΝΟΙΚΤΑ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΩΡΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Πιο συγκεκριμένα, αυτό που ανέφερε προχθές ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Ιστορικού Κέντρου, κ. Δ. Παλούμπης, «μεταφράστηκε» χθες και σε επίσημη ανακοίνωση του Συλλόγου, η οποία αναφέρει: «Την Κυριακή 16 Ιουλίου τα καταστήματα μέλη του συλλόγου μας θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι (προτεινόμενο ωράριο) σύμφωνα με την δυνατότητα που μας δίνει ο νόμος του κράτους. Για ακόμα μία Κυριακή η αγορά της Πάτρας παίζει τον μητροπολιτικό της ρόλο και περιμένει να καλύψει τις ανάγκες των Πατρινών αλλά και των κατοίκων της περιφέρειας, προσφέροντας ποιότητα και τιμές αντάξιες των συνθηκών και της εποχής».

«ΚΛΕΙΣΤΑ» ΛΕΝΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Από την άλλη πλευρά, επίσημες ανακοινώσεις εξέδωσαν χθες τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας όσο και η Ομοσπονδία Εμπόρων Πελοποννήσου, εκφράζοντας την πάγια αντίθεσή τους στο κυριακάτικο άνοιγμα, την προτροπή τους προς τους επαγγελματίες να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματά τους, αλλά και στους καταναλωτές να μην «κατέβουν» για αγορές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας «η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές (επιστημονικά τεκμηριωμένο) δεν προσφέρει ούτε 1 ευρώ στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά ούτε και στους καταναλωτές μιας και η επιβάρυνση των λειτουργικών εξόδων μετακυλίεται στον καταναλωτή. Αντιθέτως είναι «εργαλείο» των μεγάλων πολυκαταστημάτων και πολυεθνικών εταιρειών στα πλαίσια του marketing που ακολουθούν για να εξοντώσουν τους «μικρούς». Η ανάπτυξη που θα ερχόταν από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι ένας μύθος που καταρρίφθηκε πανηγυρικά».

Από την δική της πλευρά, η Ομοσπονδία Πελοποννήσου «καλεί όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους-μέλη της και όλους τους συναδέλφους εμπόρους και επιχειρηματίες να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματά τους την Κυριακή 16-7-2017 ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αποδόμησης του εγχειρήματος για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για επαναφορά στο πρότερο καθεστώς του ανοίγματος των τριών Κυριακών (Παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και Κυριακή των Βαΐων) καθώς και για την συνταγματική κατοχύρωση της αργίας των υπόλοιπων Κυριακών.

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι απεργία για αύριο Κυριακή έχουν εξαγγείλει οι Σύλλογοι Εμποροϋπαλλήλων με τον τοπικό Σύλλογο να καλεί τα μέλη του σε κινητοποίηση στις 10.30 το πρωί της Κυριακής στη συμβολή του πεζόδρομου της Αγ. Νικολάου με την οδό Μαιζώνος.

Φ.Π.Κ.

επιστροφή στην κορυφή