Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Με μια ξεχωριστή βραδιά άνοιξε την Δευτέρα η αυλαία του 36ου Φεστιβάλ Πάτρας 2017- Σαγήνευσε ο «Ζορμπάς»

Με μια ξεχωριστή βραδιά άνοιξε την Δευτέρα η αυλαία του 36ου Φεστιβάλ Πάτρας 2017- Σαγήνευσε ο «Ζορμπάς»

 

Σε πείσμα των καιρών και του καύσωνα γέμισε προχθές το βράδυ το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, με το αριστούργημα του Νίκου Καζαντζάκη «Ζορμπάς», να ανοίγει την αυλαία του 36ου Φεστιβάλ Πάτρας 2017.

Σε μία χρονιά όπου έχει ανακηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού έτος Καζαντζάκη, σηματοδοτώντας την επέτειο των 60 χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου συγγραφέα, στη σκηνή ζωντάνεψε με μια νέα δημιουργική ματιά κι ένα ανεπανάληπτο τρόπο ο «μοναδικός διάλογος ενός καλαμαρά και ενός μεγάλου ανθρώπου του λαού, διάλογος μεταξύ του δικηγόρου Νου και της μεγάλης ψυχής του λαού», όπως αναφέρει ο ίδιος ο Νίκος Καζαντζάκης για τη διαχρονική μυθιστοριματική φιλία του με τον Ζορμπά.

Μέσα από τα υπέροχα τρισδιάστατα σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη ζωντάνεψε η ιστορία του Αλέξη Ζορμπά, στην οποία ένας διανοούμενος συναντά στον Πειραιά ένα μιναδόρο μακεδονικής καταγωγής και επιστρέφει στο γενέθλιο νησί του για να εκμεταλλευτεί ένα λιγνιτωρυχείο, σε ένα χωριό κοντά στο Λιβυκό Πέλαγος. Επιθυμεί να αφιερωθεί σε μιαν εργασία χειρωνακτική, με την ελπίδα να γιατρευτεί από τη θεωρητική του αδράνεια. Αλλά σύντομα αλλάζει στόχους, γιατί ο Αλέξης Ζορμπάς αποκαλύπτει ένα ανεξάντλητο θησαυρό από εμπειρίες, που μαγεύουν τον διανοούμενο.

Η εκμετάλλευση του ορυχείου γίνεται έτσι ένα πρόσχημα, που τους επιτρέπει να χαρούν ατέλειωτες συζητήσεις και αλήτικες περιπέτειες, που προκαλούνται από την παρουσία μιας γερασμένης Γαλλίδας σαντέζας, ιδιοκτήτριας του κοντινού πανδοχείου.

Ο Ζορμπάς είναι μια ύπαρξη αχόρταγη, χωρίς προκαταλήψεις, και δέχεται ατάραχα τη φτώχεια και την πραγματικότητα του νησιού, που καταβάλλουν τον νέο του σύντροφο. Ωστόσο, οι δυο φίλοι έχουν κάτι κοινό: την ανησυχία, στον Ζορμπά παράφορη, στον αφηγητή υποταγμένη, μπροστά στο μυστήριο της ζωής. Το ύφος, άκρως πλούσιο και τολμηρό, καθώς απεικονίζει ανάγλυφα την έντονη διαφορά ανάμεσα σε δύο χαρακτήρες και σε δύο αντίθετες αντιλήψεις τού κόσμου, καθιστά τον Ζορμπά ένα από τα καλύτερα έργα τού Καζαντζάκη.

Τον Αλέξη Ζορμπά ενσάρκωσε με μεγάλη επιτυχία ο Γρηγόρης Βαλτινός, αναλαμβάνοντας τον επικό αυτό ρόλο σαγηνεύοντας τους θεατές, πλαισιωμένος από ένα μεγάλο και καταξιωμένο θίασο. Δίπλα του άξιος συμπαραστάτης ο Μέμος Μπεγνής στο ρόλο του συγγραφέα, πολύ καλή η Ταμίλα Κουλίεβα στον ρόλο της Μαντάμ Ορτάνς, επιβλητικός στον ρόλο του ο Νίκος Βερλέκης, άρεσε πολύ και ενθουσίασε ο Τάκης Παπαματθαίου ως ο τρελός του χωριού, ενώ πειστικά, εξαίρετα και με ευαισθησία ερμήνευσε τον ρόλο της η Ναταλία Δραγούμη. Πλούσια και κολοφτιαγμένα τα κοστούμια της Ντένυς Βλαχιώτη, όμορφες και ταιριαστές οι χορογραφίες του Δημήτρη Παπάζογλου και εντυπωσιακός ο χορός των νεαρών Κρητών.

Μια άρτια παράσταση που μέσα από την διασκευή των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα ενθουσίασε το κοινό που χειροκρότησε θερμά τους ηθοποιoύς και τους ανακάλεσε στην σκηνή τέσσερεις φορές.

 

 

IMG_0037.JPGIMG_0036.JPGIMG_0051.JPGIMG_0050.JPGIMG_0011.JPGIMG_0009.JPGIMG_0022.JPG

 

Από την έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Γνώμη

 

 

επιστροφή στην κορυφή