Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Αλβανία: κανένα χωριό της ελληνικής μειονότητας δεν έχει υποστεί ζημιές από τις πυρκαγιές

Αλβανία: κανένα χωριό της ελληνικής μειονότητας δεν έχει υποστεί ζημιές από τις πυρκαγιές

 «Κανένα ελληνικό μειονοτικό χωριό στην Αλβανία δεν υπέστη ζημιές και καμία οικία δεν κάηκε από τις φωτιές που μαίνονται εδώ και τέσσερις ημέρες στη γείτονα χώρα».

Αυτό διαβεβαίωσαν ο γενικός πρόξενος Αργυροκάστρου Βασίλης Τόλιος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Καραγιάννης, που βρίσκονται στην περιοχή, με δηλώσεις τους στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σχετικά με τη γενικότερη εικόνα που επικρατεί στην περιοχή, όπου βρίσκονται τα μειονοτικά χωριά, καθησύχασαν ότι κανένα εξ αυτών δεν διατρέχει κίνδυνο από τις φωτιές, εξέφρασαν όμως την ανησυχία τους για το χωριό Δρόβιανη, λόγω του ότι πρόκειται για περιοχή με πυκνή βλάστηση και οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση.

Στην ίδια περιοχή, ωστόσο, επιχειρούσαν από το πρωί έως το μεσημέρι της Παρασκευής τα δύο ελληνικά καναντέρ, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει καμία ζημιά.

«Στην περιοχή Κακαβιάς προς Αργυρόκαστρο, πέριξ των χωριών και μέχρι και τις παρυφές των σπιτιών, ό,τι είχε να κάψει η φωτιά, το έκαψε στο βραχώδες έδαφος. Σπίτι δεν κάηκε κανένα. Κάηκε μονάχα ένα παρεκκλήσι εκτός του χωριού Τεριαχάτες» σημείωσε ο κ. Τόλιος.

Μικρές εστίες εξακολουθούν να αναζωπυρώνονται λόγω της εναλλαγής των ανέμων στη Γορίτσα και στο χωριό Τεριεχάτες, αλλά «μιλάμε για άγονες πλαγιές με ξερόχορτα και λίγους θάμνους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ανάλογη ήταν και η εικόνα που έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Καραγγιάνης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή.

 «Δεν έχουμε τις καταστροφές που ενδεχόμενα ειπώθηκαν σε ό,τι αφορά σπίτια. Δεν έχουμε εντοπίσει καμία τέτοια καταστροφή. Η συμβολή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του κ. Τόσκα ήταν πολύ σημαντική σε ό,τι αφορά τα εναέρια μέσα, τα οποία βοηθούν εδώ και αρκετές ώρες την όλη προσπάθεια, καθώς επίσης αύριο το πρωί, θα έχουμε ρίψεις από εναέρια μέσα. Έχει υπάρξει μια πολύ συντονισμένη δουλειά. Η ελληνική πλευρά βοήθησε τα μέγιστα και έχουμε γλιτώσει τα χειρότερα σε όλη αυτή τη ζώνη των χωριών της Δρόπολης, όπου θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες η όλη προσπάθεια» ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

επιστροφή στην κορυφή