Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Φεύγουν και οι τελευταίοι αδειούχοι-Σε ισχύ τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας ενόψει του Δεκαπενταύγουστου

Φεύγουν και οι τελευταίοι αδειούχοι-Σε ισχύ τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας ενόψει του Δεκαπενταύγουστου

Αυξημένη αλλά χωρίς προβλήματα είναι η φετινή μεγάλη έξοδος των εκδρομέων του Αυγούστου καθώς πλέον η Δυτική Ελλάδα έχει αποκτήσει σύγχρονους αυτοκινητόδρομους. Τα εργοτάξια στην Ιόνια Οδό και στην Ολυμπία Οδό (το μεγαλύτερο μέρος) έχουν ολοκληρωθεί και οι εκδρομείς του Αυγούστου μπορούν να απολαύσουν το ταξίδι τους προς την Πελοπόννησο και την Ηπειρο με ασφάλεια.

 

Βέβαια, το μεγάλο «αγκάθι» παραμένει η εθνική οδός Πατρών – Πύργου, η οποία αποτελεί δρόμο – καρμανιόλα και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα της Τροχαίας. Η κίνηση ιδίως προς την Ηλεία είναι αυξημένη καθώς ο γειτονικός νομός αποτελεί πόλο έλξης τουριστών, καθώς διαθέτει υπέροχες παραλίες και σύγχρονα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενώ αποτελεί προορισμό και για εγχώριο τουρισμό.

Η μεγάλη φυγή του δεύτερου κύματος των αδειούχων του Αυγούστου ξεκίνησε σταδιακά από χθες, με την κίνηση των οχημάτων στους αυτοκινητόδρομους Κορίνθου - Πατρών και Αντιρρίου – Ιωαννίνων να είναι από νωρίς το πρωί υπάρχει αυξημένη αλλά χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα και καθυστερήσεις.

Επίσης, αυξημένη κίνηση ήταν και η κίνηση στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας - Σπάρτης, ενώ τόσο στους αυτοκινητόδρομους, όσο και στο υπόλοιπο εθνικό οδικό δίκτυο, κινούνται συνεχώς περιπολικά της Τροχαίας, που επιτηρούν την κίνηση.

ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ.

Η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων από και προς τα αστικά κέντρα ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου 2017, έχει εκπονήσει ειδικό σχεδιασμό και λαμβάνει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης, για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας.

Ειδικότερα, τα μέτρα περιλαμβάνουν:

 • Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα.
 • Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών συμφορήσεων.
 • Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
 • Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική μετακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.)
 • Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα Τροχαίας, σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
 • Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.
 • Ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων.
 • Συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ. καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.
«ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ» ΣΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας ως εξής:

 • Από χθες Παρασκευή 11/8 στο ρεύμα εξόδου και από ώρα 16.00 έως 21.00 και σήμερα Σάββατο 12/8 για το ρεύμα εξόδου από ώρα 08.00΄ έως 13.00, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:

α) Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου.

β) Στην Ιονία Οδό στο τμήμα από τη (Χ.Θ. 10+872) έως τον Α.Κ. Αμφιλοχίας (Χ.Θ. 106+197), από τη {Χ.Θ. 134+435 (Σελάδες)} έως τη {Χ.Θ.187+950 (Πέρδικα)} και στην Εθνική Οδό Αντιρρίου Ιωαννίνων.

γ) Στον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Πελοποννήσου, στο ρεύμα προς Καλαμάτα, από την  Κόρινθο έως την Καλαμάτα και από το Λεύκτρο έως τη Σπάρτη.

 Τη Δευτέρα, παραμονή της Παναγίας 14/8 για το ρεύμα εισόδου και από ώρα 16.00 έως 23.00 και την Τρίτη 15 Αυγούστου 2017 για το ρεύμα εισόδου και από ώρα 16.00 έως 23.00, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:

α) Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας.

β) Στην Ιονία Οδό στο τμήμα από τη{Χ.Θ.187+950 (Πέρδικα)} έως τη {Χ.Θ. 134+435 (Σελάδες)} και τον Α.Κ. Αμφιλοχίας (Χ.Θ. 106+197) έως τη (Χ.Θ. 10+872) και στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων- Αντιρρίου.

γ) Στον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Πελοποννήσου, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την  Καλαμάτα έως την Κόρινθο και από τη Σπάρτη έως το Λεύκτρο.

 1. Την Κυριακή 13 Αυγούστου 2017 δεν ισχύουν οι απαγορεύσεις.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα οχήματα συγκριμένων κατηγοριών.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Τέλος, η ΕΛ.ΑΣ. παρακαλεί τους οδηγούς να τηρούν τις βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων, υιοθετώντας τις παρακάτω σημαντικές συμβουλές: 1)• να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου, 2)• να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση, 3)•να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του ΚΟΚ, 4) •να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους και 5)•να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ

Με πληρότητες που φτάνουν ακόμη και το 90% αναχωρούσαν από χθες το πρωί τα πλοία με τους αδειούχους του Αυγούστου από τα μεγάλα λιμάνια της χώρας, Πειραιά, Λαύριο και Ραφήνα.

Χιλιάδες εκδρομείς περίμεναν να επιβιβαστούν στα πλοία με προορισμός νησιά του Αργοσαρωνικού, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, ενώ αυξημένη ήταν η κίνηση και στο λιμάνι της Κυλλήνης όπου αναχωρούσαν γεμάτα τα πλοία για Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Από τον Πειραιά χθες αναχώρησαν συνολικά 26 πλοία, από Ραφήνα 18 πλοία, ενώ από το Λαύριο επτά πλοία.

Προχθές Πέμπτη από τον Πειραιά αναχώρησαν 24 πλοία με 23.762 επιβάτες, από Ραφήνα αναχώρησαν 13 πλοία με 6.005 επιβάτες, ενώ τέλος από το Λαύριο υπήρξαν έξι δρομολόγια με 1250 επιβάτες.

Τέλος, να αναφερθεί πως αυξημένη ήταν και η κίνηση από το πρωί και στους σταθμούς των υπεραστικών λεωφορείων στα ΚΤΕΛ όλης της χώρας και αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα το μεσημέρι.

Και επιστροφή πινακίδων

Επιστρέφονται, από προχθές με απόφαση του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, οι πινακίδες, άδειες οδήγησης και άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες για τις μετακινήσεις τους, κατά την εορταστική περίοδο του Δεκαπενταύγουστου.

επιστροφή στην κορυφή