Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Πλωτά φράγματα για…τις μέδουσες-Εκδόθηκε στο ΦΕΚ η τροπολογία για την τοποθέτηση διχτύων

Πλωτά φράγματα για…τις μέδουσες-Εκδόθηκε στο ΦΕΚ η τροπολογία για την τοποθέτηση διχτύων

Για τους περισσότερους επαγγελματίες τουρισμού και εστίασης στον Κορινθιακό και τον Πατραϊκο Κόλπο η «ζημιά» που προκάλεσαν φέτος οι μέδουσες είναι πλέον δεδομένη και δεν «ανατρέπεται».

Γι’ αυτό και η τροπολογία που επιτρέπει σε επιχειρηματίες να τοποθετήσουν επιφανειακά δίχτυα, ώστε να συγκρατούν τις μέδουσες μακριά από τις παραλίες έρχεται μάλλον με μεγάλη καθυστέρηση και αφού η θερινή τουριστική σεζόν οδεύει προς το τέλος της.

Κάποιοι πάντως, έστω και τώρα, μπορεί να θελήσουν να επωφεληθούν του μέτρου που υιοθέτησε το υπουργείο Περιβάλλοντος αν και όπως φαίνεται η διαδικασία δε θα είναι τόσο απλή, αφού μπορεί ο νόμος να επιτρέπει πλέον την τοποθέτηση διχτυών, η τελική αδειοδότηση όμως περνάει μέσα από τους δήμους, το Λιμενικό και την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, γεγονός που σημαίνει πως η… γραφειοκρατία θα είναι μάλλον σημαντική, καθυστερώντας ακόμα περισσότερο την έναρξη εφαρμογής του μέτρου.

ΣΠΟΑΚ: ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Για τον λόγο αυτό εξάλλου, ο «Σύνδεσμός Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού» (ΣΠΟΑΚ) γνωστοποιεί την δημοσίευση της απόφασης σε ΦΕΚ, καλώντας τις κατά τόπους υπηρεσίες να επισπεύσουν τις διαδικασίες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση του μέτρου.

Στην ανακοίνωση του ΣΠΟΑΚ αναφέρεται: «Με την παρέμβαση του ΣΠΟΑΚ, ύστερα από παρατηρήσεις πολιτών και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο του Κορινθιακού και την υπ’ αρ. πρωτ. 142/30.6.2017 επιστολή μας προς το υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά και την αποδοχή και πλήρη υποστήριξη του αιτήματός μας από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο, ξεπερνώντας δαιδαλώδεις διαδικασίες και γραφειοκρατικές αντιλήψεις με τη δική του παρέμβαση, εκδόθηκε το ΦΕΚ Α' 115/7.8.2017 - Ν.4486/2017, όπου το άρθρο 104 συμπληρώνει τον ήδη υπάρχοντα Ν.4072/2012 (ΦΕΚ Α' 86/11.4.2012) όπως έχει αντικατασταθεί με την παρ. 1 του άρθρου 49 του Ν.4150/2013 (ΦΕΚ Α' 102/29.4.2013).

Η συγκεκριμένη τροπολογία δίνει την δυνατότητα «πρόσκαιρης χρήσης (μέχρι 3 μήνες) προστατευτικών διχτυών για την προστασία των λουομένων από τις μέδουσες, ανεξαρτήτως αν οι περιοχές είναι χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες ή μη». Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα σε όσους επιχειρηματίες επιθυμούν να κάνουν χρήση του μέτρου για την προστασία των λουομένων στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται και να προχωρήσουν άμεσα στην τοποθέτηση προστατευτικού πλωτού φράγματος.

Καλούμε τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες (Λιμενικό, Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, Περιφέρεια, Δήμο) όπως επισπεύσουν τις διαδικασίες για οποιονδήποτε επιθυμεί να κάνει χρήση του μέτρου στα πλαίσια που ορίζει ο Νόμος».

(ΕΝΘΕΤΟ)

Απολύτως αναγκαία η λήψη μέτρων προστασίας

Το μοναδικό οικοσύστημα του Κορινθακού

«Ο Κορινθιακός αποτελεί την επιτομή του θαλάσσιου οικοσυστήματος, μια γοητευτική μικρογραφία της Μεσογείου, με τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, τους υφάλους και τους μοναδικούς κοραλλιογενείς σχηματισμούς», δήλωσε στις αρχές του περασμένου Ιουλίου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» η Μαρία Σαλωμίδου, ερευνήτρια του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Μελετών (ΕΛΚΕΘΕ), που συμμετέχει στη μελέτη του Κορινθιακού από το 2009 και διαπιστώνει ότι λόγω της υπεραλίευσης έχουν χαθεί τα φύκια σε μεγάλη έκταση.

Ανησυχητική χαρακτηρίζει τη συνεχή μείωση του πληθυσμού των σαργοειδών ψαριών, που είναι εξειδικευμένοι θηρευτές των αχινών, οι οποίοι αποκαλούνται «τα κατσίκια της θάλασσας», γιατί προκαλούν υποβρύχια ερημοποίηση.

Προβλήματα όμως δημιουργούν και οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη οικιστική ανάπτυξη που έχει επεκταθεί σχεδόν σε όλο το μήκος της βόρειας ακτογραμμής της Πελοποννήσου.

Στο θαλάσσιο οικοσύστημα του Κορινθιακού δεσπόζουσα θέση έχουν τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, που αναπτύσσονται κοντά στις ακτές αλλά φτάνουν και σε βάθος έως 60 μέτρα.

Στην πλειονότητά τους βρίσκονται κοντά τις ακτές της Στερεάς Ελλάδας, από την Ιτέα ώς τη Ναύπακτο και ανοιχτά του Λουτρακίου. Φιλοξενούν πάνω από 400 είδη φυκιών και χαρακτηρίζονται οικότοποι προτεραιότητας, με βάση τις κοινοτικές οδηγίες, γιατί παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αναπαραγωγή των ψαριών και τη διατήρηση των υπόλοιπων θαλάσσιων οργανισμών. Ιδιαίτερα οι γόνοι, τα νεογέννητα ψάρια, βρίσκουν σ' αυτά καταφύγιο για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να φτάσουν με τη σειρά τους σε αναπαραγωγική ηλικία. Η παρουσία τους μειώνει επίσης την κινητική ενέργεια του νερού και λειτουργεί ως φυσικό φράγμα που προστατεύει την ακτογραμμή από τη διάβρωση, ενώ συμμετέχει καθοριστικά στην οξυγόνωση του θαλάσσιου νερού.

Ευχάριστη έκπληξη είναι η αναφορά της στα κοράλλια που έχουν εντοπιστεί κοντά στις ακτές της Αιγιαλείας. Οι αποικίες με τις γοργόνιες, που σπάνια απαντούν σε ελληνικές θάλασσες, αναπτύσσονται σε σύνθετες μορφές σχήματος βεντάλιας, με εντυπωσιακές κίτρινες και κόκκινες συστάδες, ενώ υπάρχουν λίγες ροζ που θεωρούνται ιδιαίτερα σπάνιες.

Ακόμα, στα νερά του Κορινθιακού βρίσκουν καταφύγιο τέσσερα είδη δελφινιών, που αξιοποιούν το μεγάλο βάθος του κόλπου το οποίο φτάνει σε ορισμένα σημεία τα 930 μέτρα.

Τα ζωνοδέλφινα, τα σταχτοδέλφινα, τα ρινοδέλφινα και κυρίως τα κοινά δελφίνια, τα οποία έχουν εξαφανιστεί από πολλές θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου και γι' αυτό έχουν καταχωριστεί στα απειλούμενα είδη. Η ομορφιά και η σημασία τους δεν είναι τα μόνα στοιχεία που τα κάνουν ξεχωριστά. Αποτελούν μία από τις σπάνιες περιπτώσεις στον κόσμο που τα τέσσερα αυτά είδη ζουν σε κοινά κοπάδια δημιουργώντας μια μικτή κοινωνία.

επιστροφή στην κορυφή