Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 face book twitter you tube

Γιούνκερ: Ευρώπη με κοινή οικονομία και κοινό υπουργό Οικονομικών

Γιούνκερ: Ευρώπη με κοινή οικονομία και κοινό υπουργό Οικονομικών

Μήνυμα συσπείρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ, κατά τη σημερινή ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο (Στρασβούργο), παρουσιάζοντας το όραμά του για την Ευρώπη.

 

Αναφερθείς στο θέμα του Brexit τόνισε ότι η Βρετανία θα μετανιώσει για την απόφασή της να αποχωρήσει από την Ε.Ε επισημαίνοντας πάντως πως η επιθυμία των πολιτών πρέπει να γίνει σεβαστή. Ο ίδιος επέμεινε ότι η  Ε.Ε θα βγει πιο ενωμένη μετά από μια σειρά κρίσεων και τόνισε ότι το μομέντουμ είναι πολύ θετικό καταλήγοντας ότι "όλα αυτά με οδηγούν να πιστέψω ότι ο άνεμος έχει επιστρέψει στα πανιά της Ε.Ε".

Για την Τουρκία μάλιστα, τόνισε ότι απομακρύνεται "με άλματα" από την Ευρωπαϊκή Ένωση και απέκλεισε την ένταξή της στην Ε.Ε  στο άμεσο μέλλον. "Η ΕΕ θα τείνει πάντα το χέρι προς τους τουρκικό λαό, αλλά η Τουρκία φαίνεται ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποτυχία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων", είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα κάλεσε την Τουρκία "να σταματήσει να καθυβρίζει τα κράτη μέλη, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χαρακτηρίζοντάς τους φασίστες και ναζί".

«Ο άνεμος επέστρεψε στα πανιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οφείλουμε να τον εκμεταλλευθούμε. Ενα παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει σήμερα, δέκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, και δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παρουσίασε το έκτο σενάριο της λεγόμενης "Λευκής Βίβλου". Η Ευρώπη πρέπει να βασίζεται σε τρεις βασικές αρχές: Της ελευθερίας, της ισοτιμίας και του κράτους δικαίου είπε ο κ. Γιούνκερ. Η Ευρώπη πρέπει να είναι μια ήπειρος της ισοτιμίας μεταξύ των μελών της. Μια Ευρώπη ισοτιμίας δεν μπορεί να έχει πολίτες δυο κατηγοριών, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Σε μια Ένωση ίσων, δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι δυο κατηγοριών είπε  ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Άνθρωποι που κάνουν την ίδια δουλειά στην Ευρώπη θα πρέπει να παίρνουν τον ίδιο μισθό. Πρέπει να υπάρχει μια κοινή αρχή εποπτεία της εργασίας στην Ευρώπη, τόνισε.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει σταδιακά να γίνει το ευρωπαϊκό "ΔΝΤ", η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο  Γιούνκερ. Η ευρωζώνη χρειάζεται το δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος να μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της ΕΕ και θα πρέπει να έχει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν και προέδρου στο Eurogroup, σημείωσε.

Η ευρωζώνη δεν χρειάζεται δικό της κοινοβούλιο ούτε ξεχωριστό προϋπολογισμό, πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εναγκαλισθεί το όραμα του Εμανουέλ Μακρόν για την Ευρώπη και την ιδέα για την ευρεία δημόσια διαβούλευση για το μέλλον, δήλωσε ο Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι σε θέση να υπερβεί τα βέτο των χωρών μελών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στο μέλλον η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να συνδυάσει τους ρόλους του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε, ενώ απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία.

επιστροφή στην κορυφή