Σάββατο 24 Μαρτίου 2018 face book twitter you tube

Καταλονία – Ανεξαρτησία: Τώρα κρίνονται όλα!

Καταλονία – Ανεξαρτησία: Τώρα κρίνονται όλα!

Η μεγάλη στιγμή έφτασε. Το δημοψήφισμα στην Καταλονία έγινε, η Μαδρίτη δεν το αναγνωρίζει και ο Κάρλες Πουτζντεμόντ απειλεί να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής… μονομερώς!

Τώρα κρίνεται η ανεξαρτησία στο κοινοβούλιο στην Καταλονία

Οι Καταλανοί και ολόκληρη η Ισπανία έχουν μόνο ένα ερώτημα στο μυαλό τους σήμερα. Ο Κάρλες Πουτζντεμόντ θα κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της επαρχίας; Ή θα κάνει πίσω;

Ο 54χρονος υπέρμαχος της ανεξαρτησίας της Καταλονίας θα εκφωνήσει μια ιστορική ομιλία στο καταλανικό κοινοβούλιο. Η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 19:00 ώρα Ελλάδας. Οι νέες πληροφορίες, ωστόσο, κάνουν λόγο για… παράταση στην αγωνία! Σύμφωνα με το Euronewsο Καταλανός πρόεδρος έχει μια συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ως εκ τούτου, η ομιλία του θα καθυστερήσει για μία ώρα.

Σύμφωνα με πολλά ισπανικά μέσα ενημέρωσης, όλη την ημέρα χθες έγραφε και ξαναέγραφε την ομιλία του. Ακόμα και οι σύμβουλοί του είναι διχασμένοι. Οι υποστηρικτές του Πουτζντεμόντ τον παροτρύνουν να επιμείνει.

Το διακύβευμα; Ανυπολόγιστα σημαντικό! Η Μαδρίτη απειλεί… για τα χειρότερα (σ.σ. χωρίς να διευκρινίζει ποια είναι αυτά) και η Ισπανία κρατά την ανάσα της!

Ήδη εξω από το καταλανικό Κοινοβούλιο έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες κόσμου. Υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας φυσικά. Κρατούν σημαίες της Καταλονίας και περιμένουν να ακούσουν τις… μαγικές λέξεις.

Δείτε την ζωντανή εικόνα που μετέφερε από το σημείο το Russia Today

 
 

Δείτε εικόνες από το σημείο

Νωρίτερα, είχε φτάσει στο σημείο και ο Καταλανός πρόεδρος. Ο οποίος στα φωτογραφικά καρέ φαίνεται να… κοντοστέκεται και να κοιτάζει πίσω του το πλήθος!

Δείτε τις  ΚαταλονίαΚαταλονία

Μαδρίτη σε Καταλονία: Μην κάνετε το… μη αναστρέψιμο

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης έστειλε σαφές μήμυμα στον αυτονομιστή πρόεδρο της Καταλονίας: «Να μην προχωρήσει σε τίποτε το μη αναστρέψιμο», αναφερόμενος φυσικά στην ομιλία του Πουτζντεμόντ.

«Θέλω να ζητήσω από τον κ. Πουτζντεμόντ να μην προχωρήσει σε τίποτε το μη αναστρέψιμο. Να μην πάρει κανέναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Να μην κάνει καμιά μονομερή δήλωση ανεξαρτησίας και να επανέλθει στη νομιμότητα». Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο, δείχνοντας τις… προθέσεις της κυβέρνησης.

Καταλονία
Το καταλανικό Κοινοβούλιο στο επίκεντρο
ανεξαρτησία
Όργανα της καταλανικής αστυνομίας έξω από το Κοινοβούλιο

Μονομερής ανεξαρτησία; Φεύγουν οι επιχειρήσεις!

Το διακύβευμα που αναφέραμε παραπάνω, δεν είναι μονάχα πολιτικό. Είναι -φυσικά- και οικονομκό. Περισσότερες εταιρίες θα φύγουν από την Καταλονία εάν γίνει μονομερής κήρυξη της ανεξαρτησίας της. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Ισπανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Χοσέ Λουίς Μπονέτ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μπονέτ, είναι επίσης πρόεδρος της εταιρίας παραγωγής του καταλανικού αφρώδους οίνου Freixenet. Και δήλωσε ότι μια μονομερής κήρυξη της ανεξαρτησίας θα ήταν «γενικά μια καταστροφή και ειδικά μια οικονομική καταστροφή για την Καταλονία». Δήλωσε «πολύ ανήσυχος» και εξήγησε ότι μια μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας θα ήταν «ιδιαίτερα αρνητική για την Ισπανία, ακόμα και για την Ευρώπη, καθώς θα σημαίνει τεράστια αστάθεια».

Ο Μπονέτ δήλωσε ότι και η δική του εταιρία θα φύγει από την Καταλονία στην περίπτωση της μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας. Ακολουθώντας έτσι το παράδειγμα πολλών άλλων που έχουν μεταφέρει την έδρα τους από την Καταλονία σε άλλες περιοχές της Ισπανίας. Όπως η Caixabank, η Banc Sabadell, η Gas Natural, η Abertis, η Cellnex, η Inmobiliaria Colonial, η Oryzon, η Eurona και η Proclinic.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα μποϊκοτάζ σε βάρος των καταλανικών προϊόντων, ο Μπόνετ ελπίζει ότι οι πολίτες μπορούν να διακρινούν τη διαφορά μεταξύ των επιχειρηματιών και των πολιτικών, που σύμφωνα με τον ίδιο είναι «οι μόνοι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση».

«Συνεχίζω να πιστεύω ότι πολλοί θα καταλάβουν, δεν εξαρτάται από εμάς, η Generalitat (σ.σ. η καταλανική κυβέρνηση) έχει πάρει αυτό το δρόμο, που είναι απολύτως λάθος», δήλωσε.

ανεξαρτησία
Ώρα μηδέν για την Καταλονία

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

επιστροφή στην κορυφή