Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 face book twitter you tube

Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Σαρρής

Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Σαρρής

Η είδηση του θανάτου του ακούγεται σαν ψέμα. Ο Γιώργος Σαρρής, ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, μια σπουδαίου λαική φωνή που ξεχώρισε τη δεκαετία του 80 με το τραγούδι του Μανώλη Ρασούλη "Οι Νταλίκες". Δυστυχώς, ο μονάκριβος αδελφός της Χαρούλας Αλεξίου, έφυγε για το μεγάλο ταξίδι, ξημερώματα Παρασκευής (13/10) από ανακοπή καρδιάς. 

 

Ο Γιώργος Σαρρής γεννήθηκε στη Θήβα, στις 22 Σεπτεμβρίου του 1948.

Τα ’80ς ήταν κι η πιο επιτυχημένη, από πλευράς δημοφιλίας, εμπορικότητας και σουξέ, δεκαετία της καριέρας του. Η δισκογραφία του, βέβαια, συνεχίστηκε και τη δεκαετία του ’90 ως και τις αρχές του 2000, αλλά πλέον είχαν αλλάξει οι εποχές γενικότερα για το λαϊκό τραγούδι, τουλάχιστον με την φυσιογνωμία που το γνωρίσαμε στη δεκαετία του ’80.

Η δισκογραφία του αποτελείται από 7 προσωπικούς δίσκους και 12 συμμετοχές, ενώ, θα έλεγα, πως οι συνθέτες που τον καθόρισαν αλλά και του έδωσαν τα μεγαλύτερα σουξέ του είναι ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Τάκης Σούκας κι ο Τάκης Μουσαφίρης. Μπορεί οι μεγάλες επιτυχίες του να μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, αλλά είναι πασίγνωστες, πιστεύω, σε όλους. Και μόνο οι τίτλοι τους αρκούν: «Οι νταλίκες» («Με τα φώτα νυσταγμένα και βαριά»), «Και μόνο που με κοιτάς λιώνω», «Άγιε μου Σώστη σώσε με», «Όλα για μένα είσαι εσύ» (ντουέτο με την Αλεξίου) κ.ά.  Χρυσό και πλατινένιο δίσκο δεν κατάφερε να κάνει ο Γιώργος Σαρρής, συμμετείχε όμως σε ένα πολύ επιτυχημένο (πλατινένιο των 100.000 πωλήσεων) σάουντρακ («Το μινόρε της Αυγής»/1983) της ομώνυμης θρυλικής για το ρεμπέτικο τραγούδι τηλεοπτικής σειράς του αείμνηστου Φώτη Μεσθεναίου. Και φυσικά δεν του έλειψαν και κάποια επιτυχημένα ντουέτα με την αδερφή του την Χαρούλα Αλεξίου. Ας δούμε όμως, χρονολογικά, τη δισκογραφία του:

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΔΙΣΚΟΙ

1982 «Οι νταλίκες». Σε μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου και σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου, του Μανώλη Ρασούλη, του Λευτέρη Χαψιάδη, αλλά σε ποίηση του Νίκου Λαπαθιώτη. Σε δυο τραγούδια – επιτυχίες(«Καλύτερα παράφωνος» & «Με ιπτάμενο δίσκο») συμμετέχει η Χάρις Αλεξίου. Το ομότιτλο τραγούδι που έγινε πολύ μεγάλο σουξέ και το σήμα κατατεθέν του Σαρρή, προέρχεται από τον δίσκο των Νικολόπουλου – Ρασούλη «Παίξε Χρήστο επειγόντως» (1982) και λόγω της τεράστιας επιτυχίας του “βάφτισε” και τον πρώτο αυτόν προσωπικό δίσκο του Γιώργου Σαρρή.

1985 «Η αγάπη είναι το θέμα». Σε μουσική του Τάκη Σούκα και σε στίχους των μόνιμων συνεργατών – στιχουργών του συνθέτη: Βασίλη Παπαδόπουλου, Νίκου Λουκά και Γιώργου Βρούβα. Σε δυο τραγούδια, το ένα μεγάλη επιτυχία(«Μια ζωή μέσα στους δρόμους»), συμμετέχει η Χάρις Αλεξίου, ενώ μαζί λένε και το εξίσου σουξέ, «Όλα για μένα είσαι εσύ».

1987 «Και μόνο που με κοιτάς λιώνω». Ο δίσκος του με τον Τάκη Μουσαφίρη, όπου έγινε μεγάλη επιτυχία το ομότιτλο τραγούδι. Αξιοσημείωτο είναι πάντως, πως ενώ το τραγούδι αυτό έγινε πολύ

μεγάλο λαϊκό σουξέ κι είναι πασίγνωστο μέχρι σήμερα, ο δίσκος δεν πούλησε!

1990 «Τρελός από αγάπη». Σε μουσική του Σπύρου Παπαβασιλείου και σε στίχους του Βασίλη Παπαδόπουλου. Σ’ ένα τραγούδι του Τάκη Μπουγά(«Εσύ κι εγώ») κάνει ντουέτο με τη Λίτσα Διαμάντη.

1992 «Όλα παίζονται απόψε», σε μουσική του Τάκη Σούκα.

1993 «Για θυμήσου», σε μουσική και στίχους διαφόρων.

1997 «Φταίνε οι άπονοι καιροί». Ο τελευταίος προσωπικός δίσκος του Γιώργου Σαρρή είναι συνάμα κι ένας από τους πιο ουσιαστικούς του. Τον έχει επιμεληθεί ο Κώστας Χατζηδουλής, ο οποίος συγκέντρωσε τα μόλις 8 κομμάτια του δίσκου, σε μουσική, όμως, του Μιχάλη Γενίτσαρη, του Χρήστου Νικολόπουλου, του Θάνου Μικρούτσικου, της Χαρούλας Αλεξίου και του Νίκου Καρανικόλα και σε στίχους του Κώστα Βίρβου, του Μιχάλη Γενίτσαρη, της Βούλας Γκίκα, της Λίνας Νικολακοπούλου και της Χαρούλας Αλεξίου. Σε τρία τραγούδια συμμετέχει η Δέσποινα Ολυμπίου.

 

επιστροφή στην κορυφή