Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020 face book twitter you tube

Κοτόπουλο λεμονάτο με σαφράν και πιλάφι

Κοτόπουλο λεμονάτο με σαφράν και πιλάφι

 

Υλικά (για 4 άτομα)

6 μπούτια κοτόπουλο ολόκληρα

8 κλωστούλες σαφράν, κοπανισμένες και διαλυμένες σε ½ φλιτζάνι ζεστό νερό

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο κομμένο στα 4

1 μέτριο καρότο καθαρισμένο, σε λεπτά μπαστουνάκια (ζουλιέν)

½ φλιτζάνι κρασί λευκό

χυμό από 1-2 λεμόνια, ανάλογα με τα γούστα σας

1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

1½ φλιτζάνι γιαούρτι για το σερβίρισμα

αλάτι, πιπέρι

Για το πιλάφι

1½ φλιτζάνι ρύζι basmati

3 φλιτζάνια νερό ή ζωμό κοτόπουλου

3 κουτ. σούπας βούτυρο

3 κλωστούλες σαφράν τριμμένες

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένετε σκουπίζετε και αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κοτόπουλο, από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και σοτάρετε για 5 λεπτά ακόμη. Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτετε το χυμό λεμονιού και το νερό με το διαλυμένο σαφράν. Ελέγχετε το αλάτι και προσθέτετε και άλλο αν χρειάζεται. Ρίχνετε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστούν τα κομμάτια του κοτόπουλου, σκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράσει για 50-60 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Θα πρέπει να μείνει με τουλάχιστον 1½ φλιτζάνι ζωμό στο τέλος. Βγάζετε το κοτόπουλο με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, μαζί με τα καρότα. Αν ο ζωμός είναι πολύ αραιός τον πήζετε με 1 κουτ. γλυκού αλεύρι διαλυμένο σε 1/3 φλιτζανιού νερό. Βράζετε 3 φλιτζάνια νερό, προσθέτετε 2 κουτ. σούπας αλάτι και αποσύρετε. Όταν διαλυθεί το αλάτι, προσθέτετε το ρύζι και αφήνετε να καθίσει για 10 λεπτά. Το στραγγίζετε και το ξεπλένετε με πολύ νερό. Βάζετε τα 3 φλιτζάνια νερό ή ζωμό να βράσει και προσθέτετε το ρύζι και το σαφράν. Αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά ακριβώς. Αν δεν έχει πιει όλο το ζωμό μέχρι τότε, τον στραγγίζετε. Προσθέτετε το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε το ρύζι με πιρούνι για να μη διαλυθεί. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με πετσέτα και τοποθετείτε το καπάκι. Αφήνετε να σταθεί το πιλάφι για τουλάχιστον 5 λεπτά. Σερβίρετε το κοτόπουλο με τη σάλτσα του και συνοδεύετε με το πιλάφι και το γιαούρτι.

επιστροφή στην κορυφή

Χρησιμοποιούμε cookies για τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρουμε και την εξατομίκευση της παρουσίασης των διαφημίσεων που βλέπετε κατά τη χρήση αυτού του ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Μάθετε περισσότερα privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk