Σάββατο 8 Αυγούστου 2020 face book twitter you tube

Καλαμαράκια γιουβέτσι κοκκινιστά

Καλαμαράκια γιουβέτσι κοκκινιστά

 

Υλικά (για 4 άτομα)

60 ml ελαιόλαδο

1 κιλό καλαμαράκια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα, κομμένα

2 μέτρια κρεμμύδια, σε φέτες

2 πράσα (μόνο το άσπρο) σε λεπτές ροδέλες

2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

½ κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη

1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη

1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί

500 ml ζωμό λαχανικών, καυτό

50 γρ. κουκουνάρι ψημένο

50 γρ. σταφίδα κορινθιακή

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το γιουβέτσι

1 λίτρο ζωμό λαχανικών, καυτό

1½ φλιτζάνι κριθαράκι χοντρό

2 κουτ. σούπας σταφίδες κορινθιακές

30 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Διαλύετε στον καυτό ζωμό τον πελτέ. Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε καλαμαράκια και κρεμμύδια. Προσθέτετε πράσα, μπαχάρι, πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε. Συνεχίζετε το σοτάρισμα να μαλακώσουν τα λαχανικά. Σβήνετε με το κρασί, μαγειρεύετε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνετε τον ζωμό με τον πελτέ. Χαμηλώνετε τη φωτιά, μισοσκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Αποσύρετε από τη φωτιά. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κριθαράκι για 2 λεπτά αλλά όχι να ροδίσει. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και κρατάτε το κριθαράκι στην άκρη. Αδειάζετε τα καλαμαράκια με τη σάλτσα τους σε μέτριο πυρίμαχο ταψί σχετικά βαθύ. Προσθέτετε τον ζωμό και ανακατεύετε. Ρίχνετε το κριθαράκι, τις σταφίδες, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα για να απλωθεί το κριθαράκι ομοιόμορφα. Ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι το κριθαράκι να «μελώσει». Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτετε το κουκουνάρι και τη σταφίδα. Πρέπει να παραμείνει ζουμερό γιατί, μόλις όσο κρυώνει, συνεχίζει να πήζει. Σερβίρετε ζεστό.

επιστροφή στην κορυφή

Χρησιμοποιούμε cookies για τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρουμε και την εξατομίκευση της παρουσίασης των διαφημίσεων που βλέπετε κατά τη χρήση αυτού του ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Μάθετε περισσότερα privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk