Κυριακή 9 Αυγούστου 2020 face book twitter you tube

Σουγάνια Λέσβου

Σουγάνια Λέσβου

 

Υλικά (για 4 άτομα)

4 κιλά κρεμμύδια λευκά

800γρ. κιμά μοσχαρίσιο

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο και λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα

½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

λίγα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα

½ πρέζα κύμινο

1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ

2 αβγά

½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το αβγολέμονο

2 αβγά

1 κουτ. γλυκού αλεύρι

½ κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή

χυμό από λεμόνι

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα χαράζετε από τη ρίζα ως το κοτσάνι έτσι ώστε η τομή να φτάνει βαθιά μέχρι το κέντρο τους. Τα ρίχνετε σε μια πολύ μεγάλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει και τα αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν ώστε να μπορείτε να τα δουλέψετε. Ξεχωρίστε προσεκτικά τα φύλλα ένα-ένα κρατώντας τα μεγάλα για τους ντολμάδες. Τα μικρά τα ψιλοκόβετε για τη γέμιση. Βάζετε τον κιμά σε ένα μπολ μαζί με το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, το κύμινο, το ρύζι, τα αβγά, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνετε καλά για 5 λεπτά. Γεμίζετε με μια κουταλιά από το μίγμα τα φύλλα, τα ρολάρετε σε μια επιφάνεια να κλείσουν καλά. Σε μια κατσαρόλα τοποθετείτε τους ντολμάδες τον ένα δίπλα στον άλλον με το άνοιγμα προς τα κάτω. Αλατοπιπερώνετε ελαφρώς, περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτετε 1 ποτήρι νερό και τοποθετείτε ένα πιάτο πάνω από τους ντολμάδες για να μην ανοίξουν στο μαγείρεμα. Βράζετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 40-50 λεπτά μέχρι να μείνει με αρκετό ζουμί για το αβγολέμονο. Αποσύρετε από τη φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά, το αλεύρι, τη μουστάρδα και το λεμόνι με αβγοδάρτη. Με κουτάλα παίρνετε καυτό ζουμί και το ρίχνετε στα αβγά χτυπώντας διαρκώς. Επαναλαμβάνετε 3 φορές επιπλέον. Περιχύνετε τους κρεμμυδοντολμάδες με το αβγολέμονο, ανακινείτε την κατσαρόλα να πάει παντού, πασπαλίζετε με άνηθο και σερβίρετε σε βαθιά πιάτα ή πιατέλα.

επιστροφή στην κορυφή

Χρησιμοποιούμε cookies για τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρουμε και την εξατομίκευση της παρουσίασης των διαφημίσεων που βλέπετε κατά τη χρήση αυτού του ιστότοπου. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Μάθετε περισσότερα privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk